Çin Ticaret Bakanlığı, askeri ve sivil ikili kullanıma sahip ürün ve materyallerin ABD savunma sanayisi üreticilerine ihracatının yasaklandığını duyurdu. Galyum, germanyum, antimuan gibi savunma ve silah sistemlerinde kullanılan kritik madenlerin ve süper sert materyallerin ABD'ye ihracatının "ilke olarak" yasaklandığı belirtildi. Ayrıca, batarya ve yakıt hücreleri ile savunma ve uzay-havacılık sektörlerinde kullanılan grafitin ihracatının ise kontrol altına alınacağı ifade edildi.
ÇİN'İN İHRACAT KONTROL YASALARINA UYGUN ADIMLAR
Açıklamada, bu tedbirlerin Çin'in ihracat kontrol yasalarına uygun olduğu ve ulusal güvenliği güvenceye aldığı vurgulandı. Ayrıca, uluslararası nükleer silahlanmanın önlenmesi yükümlülüklerinin yerine getirildiği kaydedildi.
ÇİN'İN KÜRESEL PAZARINDAKİ YERİ
Çin, nadir metallerinin yaklaşık %70'ini üretiyor ve küresel işleme kapasitesinin %85'ine sahip. Çin, galyum üretiminin %89'unu, grafit üretiminin ise %77'sini sağlıyor.
ABD'Yİ ZOR DURUMA SOKAN KISITLAMALAR
ABD Jeolojik Araştırma Kurumu, Çin'in galyum ve germanyum gibi kritik madenlerin ihracatını yasaklamasının ABD'nin gayrisafi yurt içi hasılasına 3,4 milyar dolar kayba yol açacağını belirtti. Çin, 2019-2022 yılları arasında ABD'nin ithal ettiği germanyumun %54'ünü ve antimuanın %63'ünü sağlamıştı.
ÇİN’İN ÖNCEKİ KISITLAMALARI
Çin, daha önce çip yapımında kullanılan galyum ve germanyumun ihracatını 1 Ağustos 2023’ten itibaren kısıtlamıştı. Ayrıca, elektrikli araç bataryalarında kullanılan grafit ve türev ürünlerinin ihracatı, 1 Aralık 2023 itibarıyla izne tabi hale getirilmişti.
ABD’NİN ÇİP SEKTÖRÜNDE YENİ KISITLAMALARI
Çin, ABD’nin çip sektöründe yeni kısıtlamalar getirmesinin ardından bu adımı attı. ABD Ticaret Bakanlığı, 24 tip çip üretim donanımına ve yarı iletkenlerin geliştirilmesinde kullanılan 3 kategori yazılıma ihracat kısıtlaması getirmişti. Ayrıca, yapay zeka sistemlerinde kullanılan Yüksek Bant Genişlikli Hafıza (HBM) çiplerinin Çin'e ihracatı yasaklanmıştı.
ABD TİCARET BAKANLIĞI’NIN EYLEMLERİ
ABD Ticaret Bakanlığı, 140 Çin şirketini "varlık listesine" alarak ABD şirketlerinin bu şirketlere ihracatını kontrol altına almıştı. Ticaret Bakanı Gina Raimondo, kısıtlamaların, Çin'in çip teknolojisini askeri teknolojiler ve silah sistemlerinde kullanmasını engellemeyi amaçladığını belirtmişti.