Savunma Bakanlığı, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, dün akşamdan bu sabah saatlerine kadar Çin’e ait 47 askeri hava aracının Ada çevresinde görüldüğünü bildirdi. Açıklamaya göre, bu uçaklardan 16’sı Tayvan Boğazı’nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan “orta çizgi”nin ötesine geçerek Tayvan’ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ) olarak ilan ettiği güneybatı sahasında uçtu. Ayrıca Ada çevresinde Çin donanmasına ait 12 savaş gemisi ile 9 resmi geminin tespit edildiği belirtildi.
TATBİKATIN HABERCİSİ Mİ?
Bakanlık, önceki gün yaptığı açıklamada da Çin Halk Kurtuluş Ordusunun (ÇHKO) Tayvan’ın karşı kıyısındaki Cıciang ve Fucien eyaletlerinin doğusundaki 7 hava sahası bölgesini kapattığını duyurmuştu. ÇHKO’nun Doğu, Kuzey ve Güney Cephe Komutanlıklarına bağlı donanma unsurlarının sahil güvenlik gemileriyle birlikte Tayvan Boğazı ve Batı Pasifik’teki sulara giriş yaptığı tespit edilmişti. Bu askeri hareketliliğin, Tayvan çevresinde bir tatbikatın habercisi olabileceği değerlendiriliyor.
ÇİN TAYVAN ARASINDA GERİLİM
Çin, Tayvan lideri Lai Ching-te’nin Pasifik ada ülkeleri Marshall Adaları, Tuvalu ve Palau’yu ziyaret etmesinin yanı sıra ABD’nin Hawaii ve Guam adalarına uğramasına tepki göstermişti. Pekin, Tayvan’ı kendi topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak görüyor ve Ada’nın ana kara ile yeniden birleşmesi gerektiğini savunuyor. Çin yönetimi, gerektiğinde güç kullanımını dışlamayacağını da sıklıkla dile getiriyor.
Tayvan ise 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık ve egemenlik ihtilafı, iç savaşın ardından günümüze kadar süregelen bir sorun olmaya devam ediyor. Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Ada üzerindeki iddialarını sık sık uluslararası platformlarda dile getiriyor.