Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, kaynak zengini Afrika kıtasındaki etkisini artırmak amacıyla geleneksel Afrika turuna başladı. Çin’in 35 yıldır sürdürdüğü bu diplomatik geleneğin, Avrupa ve Amerika’nın Afrika’daki nüfuzunun azaldığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti.

AFRİKA İLE PRATİK İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, 3 Ocak’ta düzenlediği basın toplantısında ziyaretle ilgili, “Çin-Afrika ilişkilerinin esaslı bir şekilde büyümesi için her alanda pratik iş birliğini derinleştirmeyi amaçlıyoruz” dedi. Ziyaretin, Çin’in kıtaya mali desteğini artırdığı ve yeni maden anlaşmaları yapmaya çalıştığı bir döneme denk geldiği belirtildi.

AFRİKA’DAKİ ÜLKELER ZİYARET EDİLECEK

Wang Yi’nin 18 Ocak’a kadar sürecek Afrika turu kapsamında Namibya, Kongo Cumhuriyeti, Çad ve Nijerya’ya ziyarette bulunması planlanıyor. Çin’in kıtaya olan bağlılığını vurgulayan bu ziyaret, Batı ülkelerinin Afrika’daki etkisinin zayıfladığı bir dönemde gerçekleşiyor.

“ÇİN, BM’DE AFRİKA OYLARINI KULLANABİLİR”

Analistlere göre, Afrika ülkelerinin Birleşmiş Milletler’deki 50’den fazla oyunu kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalışan Pekin, çok taraflı kurumlarda etkisini artırmayı hedefliyor.

Çin-Küresel Güney Projesi’nin kurucularından Eric Orlander, Çin’in Afrika’daki varlığını ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği gibi ülkelerin yaklaşımına karşı “tutarlı bir bağlılık” olarak nitelendirdi. Orlander, “Çin, Sahel ve Batı Afrika’daki askeri cunta yönetimleri için güvenilir bir partner haline geldi” dedi.

FRANSA’NIN ASKERİ GERİ ÇEKİLME KARARI ÇİN’E ALAN AÇTI

Fransa’nın Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki askeri birliklerini geri çekmeye başlaması, bölgedeki Batı etkisinin azaldığını gösterdi. Analistler, bu boşluğu Çin’in doldurduğunu belirtti.

“ÇİN, AFRİKA POLİTİKASINDA BİR AKTÖR VE İLHAM KAYNAĞI”

Afrika merkezli danışmanlık şirketi kurucusu Hannah Ryder, “Çin, Afrika’nın politikasında hem bir aktör hem de bir ilham kaynağı haline geldi” ifadelerini kullandı. Ryder, Wang Yi’nin bu yıl Çin-Afrika İşbirliği Forumu (FOCAC) eş başkanlığını devralan Kongo Cumhuriyeti’ne yapacağı ziyaretin, Çin’in mali yardım taahhütlerini uygulama kararlılığını gösterdiğini belirtti.

BİDEN YÖNETİMİNİN AFRİKA ZİYARETİ SINIRLI KALDI

Analistlere göre, ABD Başkanı Joe Biden’ın görev süresince Sub-Sahara Afrika’ya sadece bir kez ziyaret gerçekleştirmesi, Çin’in Afrika’yı diplomatik takviminde öncelikli tutmasını daha da önemli hale getiriyor.

Kaynak: Haber Merkezi