Kestane hasadının ardından çiftçi ve yerli üretim hakkında CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, TV Nota’ya değerlendirmelerde bulundu.

KESTANE HASADI BAŞLADI

Aydın’da kestane hasadı başladı. Hasat zamanının başlamasıyla zorlu koşullarda üretilen kestane tezgahlardaki yerini aldı. Kestane üretiminde Türkiye’nin dünyada 3. sırada yer aldığı sezonun ilk mahsulleri ise sembolik olarak 500 TL’den satışa çıktı.

“ÇİFTÇİ DEĞİL, İTHAL EDEN DÜŞÜNÜLÜYOR”

Türkiye’de ciddi bir tarım politikası olamadığına vurgu yapan CHP’li Sümer, gelen tüm Tarım Bakanlarının kendilerine göre uygulama yaptıklarını bu noktada zarar görenin yalnızca çiftçi olduğunu söyleyerek çiftçi kanadının sorunlarına dikkat çekti. Geçtiğimiz hafta Adana’da başlayan mısır hasadını örnek göstererek kendi üreticisi mısır hasadı yaparken ithal almanın tercih edildiğini bunun da yine çiftçilere zarar verdiğini belirtti. Sümer, “Türkiye’de tüm ürünlerde olduğu gibi kestane üretiminde de üretici, çiftçi değil ithal edeni düşünüyorlar.” diyerek üreticinin zor durumunu dile getirdi.

“ÇİFTÇİ, HER YÖNDEN ZARARDA”

Aydın’da kestane hasadının başlamasıyla ilk ürünlerin 500 TL’ye satılmasına da değinen Sümer, kestane üretiminin oldukça zor koşullarda üretildiğine de dikkat çekerek çiftçinin bu zorlu üretim sürecine rağmen karşılığını alamadığını söyledi. Bu noktada çiftçinin her yönden zarar ettiğini söylerken son iki yıldır Türkiye’nin her bölgesinde üretilen ürünlerde önemli ölçüde problemli olduğunu aktardı.

“ACİLEN TARIM POLİTİKASI YAPILMALI”

Tarım politikasının tekrar yapılmasının aciliyet gerektirdiğini kaydeden Sümer, bir taraftan ‘Çiftçilerin yanındayız’ açıklaması yapıp diğer taraftan ithalata izin vermek tamamen bir çelişkiden ibaret. Bu durumda öncelikle yapılması gereken ithalatı durdurmak ve yerli üreticiye destek vermektir. Yerli üretici kestane üretirken Çin’den kestane ithal etmek üreticiyi yıldırmaktan, onlara zarar vermekten başka bir işe yaramaz.” sözlerini kullandı.

Muhabir: Mert Yağız Semerci