CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, askeri sağlık sisteminin kaldırılmasının üzerinden geçen 9 yılda yapılan tüm çağrı ve taleplerin dikkate alınmadığını belirterek, insan hayatının önemsenmediğini vurguladı. Bağcıoğlu, "Harekat ihtiyaç makamı olan makamların çok sayıda talebine kayıtsız kalınacak, konu ile doğrudan ilgisi olmayan Milli Savunma Üniversitesi Rektörü bile bu ihtiyacı açıkça teyit edecek. Ama hala askeri sağlık sisteminin yeniden tesisi konusunda somut bir ilerleme sağlanamayacak, bu vurdumduymazlık değildir de nedir?" ifadelerini kullandı.

ASKERİ SAĞLIK SİSTEMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, askeri sağlık sistemine dair yazılı bir açıklama yaptı. Bağcıoğlu, askeri sağlık sisteminin geçmişte tüm dünyaya örnek olacak şekilde oluşturulduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Büyük öngörü ile 1891'de GATA'nın, sistemin bir parçası olarak 1899'da Edirne Asker Hastanesi'nin kurulduğunu, müteakip yıllarda askeri sağlık sisteminin tüm dünyaya örnek olduğunu" ifade eden Bağcıoğlu, askeri sağlık sisteminin kaldırılmasının Türkiye'nin savunma kapasitesinde büyük kayıplara yol açtığını dile getirdi.

"DÜNYANIN EN ÇOK HAREKAT YAPAN ORDUSUNUN SAĞLIK SİSTEMİ KALDIRILACAK"

Bağcıoğlu, 2016 yılında alınan kararın askeri sağlık sistemine büyük zarar verdiğini belirterek, şunları söyledi:

"2016 yılında iktidar görevini ihmal ettiği için oluşan bir musibet gerekçe gösterilip, dünyanın en çok harekat yapan ordusunun sağlık sistemi kaldırılacak, harekat sahasında muharip-sağlık personeli uyumu, kurumsal kültür, çatışmada tıbbi müdahale tecrübesi, harp cerrahisinde yılların bilgi birikimi kaybolacak, harekat sahasındaki muhariplere acil sağlık desteği verecek askeri sağlık personeli, Türkiye sathındaki Asker hastaneleri, askeri sağlıkta dünya çapında mükemmeliyet merkezi GATA yok edilecek. Dalış ve uçuş tabipliği, yanık tedavisi, Kimyasal Radyolojik, Biyolojik ve Nükleer (KBRN) savunma bilgi ve tecrübesi zafiyete uğrayacak. Gaziler için TSK emrinde kurulan, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Sağlık Bakanlığına devredilecek ve sağlık personelinin üstün gayretlerine rağmen sıradanlaşacak."

"HİÇBİR DERS ALINMADI"

Bağcıoğlu, son 9 yılda dört büyük sınır ötesi harekat ve sayısız terörle mücadele operasyonu yapıldığına dikkat çekerek, askeri sağlık sisteminin eksikliğine rağmen bu konuda hiçbir somut adım atılmadığını belirtti.

"Yapılan tüm talep ve çağrılara aldırılmayacak, hiçbir ders alınmayacak ve insan hayatı önemsenmeyecek. Harekat ihtiyaç makamı olan makamların çok sayıda talebine kayıtsız kalınacak, konu ile doğrudan ilgisi olmayan Milli Savunma Üniversitesi Rektörü bile bu ihtiyacı açıkça teyit edecek. Ama hala Askeri Sağlık Sisteminin yeniden tesisi konusunda somut bir ilerleme sağlanamayacak, bu vurdumduymazlık değildir de nedir?" ifadelerini kullanan Bağcıoğlu, askeri sağlık sisteminin yeniden tesis edilmesi için acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ