CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 2025 yılı Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesini eleştirdi. Sarıbal, tarım arazilerinin azalması ve çiftçilerin borç yükü altında ezilmesi nedeniyle üretimin daraldığını vurgulayarak şunları söyledi:
“2002 yılında 26,6 milyon hektar olan ekili-dikili tarım alanı, 2024’te 23,9 milyon hektara düştü. Çiftçilerin borçları ise 20 yılda 147 kat arttı. Bu tablo, çiftçinin toprağını terk ettiğini ve şehirlerde ucuz işgücüne dönüştüğünü gösteriyor.”

"TARIM DESTEKLERİ YETERSİZ"

Sarıbal, çiftçilere verilen desteklerin yetersiz kaldığını belirtti ve şu verileri paylaştı:
“2004-2024 yılları arasında çiftçilere verilen destekler 30 kat artarken, çiftçilerin borçları 147 kat arttı. Orta Vadeli Program’a göre 2025 yılında çiftçilere GSYH’nin yüzde 1’i olan 615,4 milyar lira destek verilmesi gerekirken, destek oranları düşürülüyor.”

"HAYVANCILIK DESTEKLERİ AZALIYOR"

Hayvancılığa ayrılan desteklerin de giderek azaldığını söyleyen Sarıbal, bu durumun halkın hayvansal proteine erişimini zorlaştırdığını belirtti:
“2023’te hayvancılığa ayrılan desteklerin oranı yüzde 24,2 iken, 2025’te bu oran yüzde 20,1’e düşecek. Bu, yoksulların hayvansal proteine erişiminin giderek zorlaşacağı anlamına geliyor.”

"BUĞDAY ÜRETİMİ AZALIYOR, İTHALATA BAĞIMLILIK ARTIYOR"

CHP’li Sarıbal, buğday üretimindeki düşüşe dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
“2002 yılında kişi başı buğday üretimi 295 kilogramdı, bugün ise 243 kilograma düştü. Rusya ve Ukrayna’dan ithalat yapıp un ihracatında birinci olmakla övünmek çözüm değil. Bir gün paranız olsa dahi buğday ithal edemeyebilirsiniz.”

Sarıbal, iktidarın ekonomik politikalarını eleştirerek, sürdürülebilir tarımsal üretim ve destekleme planlarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ