İliç faciasında rapor tamamlanmadı: CHP’den AK Parti’ye müdahale suçlaması

BİLİRKİŞİ RAPORU DEĞİŞTİRİLDİ İDDİASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat 2024’te meydana gelen ve 9 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin TBMM’de kurulan Araştırma Komisyonu raporunun hala tamamlanmadığını belirtti.

RAPORDAKİ GECİKMEYE DİKKAT ÇEKİLDİ

Yavuzyılmaz, “Facianın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, TBMM’de oluşturulan komisyonun raporu halen hazırlanmadı. 5 Ekim 2024 itibarıyla TBMM Başkanlığına sunulması gereken komisyon raporu, Komisyon Başkanlığı tarafından tamamlatılmadı. CHP olarak dört kez başvuruda bulunmamıza rağmen ne bir taslak rapor hazırlandı ne de süreç ilerletildi. Bu gecikme, mahkeme süreçlerine iktidarın müdahale etmesine fırsat tanımak amacı taşıyor” dedi.

“MURAT KURUM’UN KUSURU ÖRTBAS EDİLDİ”

Yavuzyılmaz, facia sonrası oluşturulan bilirkişi heyetinin değiştirilerek yeni bir rapor hazırlandığını iddia ederek, “İlk bilirkişi raporu, altın madeni sahasındaki ikinci kapasite artışı için ÇED olumlu kararı veren yetkilileri asli kusurlu olarak gösterdi. Bu kararın altındaki imza dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’a aitti. Ancak AK Parti, Kurum’un asli kusurunu ortadan kaldırmak için önce bilirkişi heyetini değiştirdi, sonra yeni bir rapor hazırlatarak bu sorumluluğu buharlaştırdı” ifadelerini kullandı.

MADENİN BULUNDUĞU BÖLGENİN DEPREM RİSKİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Maden sahasının üç büyük fay hattının ortasında bulunduğunu belirten Yavuzyılmaz, “Bölge 7,4 ve 7,5 büyüklüğünde depremlerin beklendiği bir alanda yer alıyor. Ayrıca madene komşu olan Fırat Nehri, olası bir çevre felaketinin tüm bölgeyi tehdit etmesine neden olabilir” dedi.

ANAGOLD’UN SORUMLULUKTAN KAÇTIĞI İDDİASI

Maden işletmecisi Anagold’un kamuoyuna yaptığı açıklamada, facianın sebebini “tasarım hatası” olarak gösterdiğini belirten Yavuzyılmaz, “Anagold, sipariş usulüyle hazırlattıkları bilimsel raporlarla kendi sorumluluklarını yok sayıyor. Ancak proje onaylarını veren yetkililer Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’dır. Bakanlığın imzaladığı belgelerde sorumluluk net bir şekilde görülüyor” diye konuştu.

ÜRETİM ZORLAMASI FACİAYI GETİRDİ

Bilirkişi raporuna göre, madende 2021 yılından itibaren yeni bir üretim stratejisi uygulandığını belirten Yavuzyılmaz, “Daha fazla altın üretmek için verilen solüsyon miktarı artırıldı, bu da yığının içindeki sıvılaşmayı tetikledi. 256 metre yüksekliğe ulaşan yığın liç sahası, aşırı çözelti verilmesi sonucu kayarak faciaya yol açtı” dedi.

“FEZLEKEDE KAPASİTE ARTIŞI TASARIM HATASI OLARAK GÖSTERİLDİ”

Faciaya ilişkin hazırlanan fezlekede, kapasite artışında yapılan hataların felakete zemin hazırladığı vurgulandı. Yavuzyılmaz, “Bu kapasite artışına onay veren yetkililerin başında Murat Kurum geliyor. Ancak yeni atanan bilirkişi heyeti, ikinci raporunda Kurum’un adını geçirmeyerek sorumluluğunu gizledi” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi