Bulut, söz konusu ücretin vatandaşlar için ciddi bir mali yük oluşturduğunu belirterek, TRT’nin yayınlarındaki taraflı tutumun da tepkilere yol açtığını vurguladı.

TRT BANDROL ÜCRETİ, VATANDAŞIN YÜKÜNÜ ARTTIRIYOR

Burhanettin Bulut, TRT'nin vatandaşlardan aldığı bandrol ücretinin kaldırılmasını talep etti. Bulut, teklifinde şu ifadeleri kullandı:

“TRT, aldığı her cihaz için vatandaşlardan TRT Bandrol Ücreti almakta ve bu da önemli bir mali yük oluşturmuştur. TRT’nin yayınlarındaki iktidar yanlısı ve taraflı tutumu, vergi ödeyen vatandaşları rahatsız etmiş, halkı ‘Neden TRT'ye vergi ödüyoruz?’ sorusuna itmiştir. 3093 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Gelirleri Kanunu’na dayanarak, TRT’nin radyo, televizyon, video gibi cihazlardan aldığı bu ücretler, elektrik faturalarındaki TRT payı kaldırıldığında yerine cep telefonları, bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazlardan alınmaya başlanmıştır. 2021-2023 yıllarında TRT, bandrol ücretlerinden 29 milyar 545 milyon 709 bin TL gelir elde etmiştir.”

TRT’NİN TARAFSIZLIK İLKESİNE AYKIRI YAYIN POLİTİKASI

Bulut, TRT’nin kamu hizmeti veren bir yayın kuruluşu olarak tarafsızlık ilkesine uyması gerektiğini vurguladı ve şöyle devam etti:

“TRT, halkın vergileriyle yayın yapan bir kamu kurumu olmasına rağmen, AKP iktidarlarıyla birlikte iktidarın propagandasına dönüşmüştür. Sadece iktidarın haberlerine yer verilip muhalefet göz ardı edilerek, demokrasiye zarar veren bir yayın politikası izlenmiştir. 86 milyon vatandaşın vergileriyle yayın yapan TRT, toplumu büyük bir kısmını görmezden gelmekte ve Anayasa ile kanunlara aykırı yayınlar yapmaktadır. TRT’nin yayınları, sadece bir siyasi partiye hizmet eden ve halkı dışlayan bir anlayışla yönetilmektedir.”

HALKIN VERGİSİYLE HESAP VERMEZ YAYINCILIK ANLAYIŞI

Bulut, vatandaşlardan alınan vergilerin, halkı cezalandırmak ve sadece belirli bir siyasi görüşü desteklemek için kullanılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti:

“TRT, iktidarın etkisiyle, halktan aldığı vergilerle sadece bir siyasi partinin çıkarlarına hizmet etmekte, muhalefeti görmezden gelmektedir. Bu yayın anlayışı halkı cezalandırmakta, toplumun farklı görüşlerine nefes aldırmamaktadır. Sanatçılara boykot uygulamak, muhalefet partilerinin düşüncelerine karşı durmak ve yasaları hiçe sayarak pervasız bir şekilde yayın yapmak halkın tepkisini çekmiştir.”

KANUN TEKLİFİ, VATANDAŞIN YÜKÜNÜ HAFİFLETMEYİ AMAÇLIYOR

Burhanettin Bulut, kanun teklifinin amacının TRT Bandrol Ücreti’nin kaldırılarak, vatandaşların üzerindeki ek vergi yükünün hafifletilmesi olduğunu ifade etti. Bulut, ayrıca teklifin TRT’nin mevcut yayın politikalarına karşı da bir eleştiri olduğunu belirterek, adaletli ve tarafsız bir yayıncılık anlayışının önemine dikkat çekti.

Kaynak: ANKA