Yılmaz, “200 binden fazla konut teslim edildi. Yıl sonuna kadar yaklaşık 450 bin bağımsız birimin tamamlanması planlanıyor. Yoğun bir çalışma yürütüyoruz ve bu sayede deprem bölgelerini daha dirençli hale getiriyoruz” dedi.
Bingöl’de bir dizi ziyarette bulunan Yılmaz, Muş kara yolu üzerindeki Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Birimi (UMKE) Operasyon ve Lojistik Merkezi’ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. Ardından bir toplantı gerçekleştiren Yılmaz’a, milletvekilleri Feyzi Berdibek ve Zeki Korkutata, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, İl Emniyet Müdürü Beyti Kalaycı, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bilgihan Yeşilyurt, AK Parti İl Başkanı Yılmaz Seven, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Çintay, İl Genel Meclisi Başkanı Nihat Doğu, AFAD İl Müdürü Atilla Uzun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İsa Gülgür, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Enes Üçgül ve İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Koçak da eşlik etti.
‘BİNGÖL, RİSKLİ İLLER ARASINDA YER ALIYOR’
Toplantının ardından konuşan Yılmaz, Bingöl’ün Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarının kesişim noktasında yer aldığını belirterek, “Türkiye, bulunduğu coğrafya gereği sık sık depremler başta olmak üzere çeşitli doğal afetlere maruz kalıyor. Bingöl, bu riskin en yüksek olduğu iller arasında yer alıyor. Ancak önemli olan, bu durumu bir kader olarak görmek yerine, güçlü bir irade ve bilimsel planlamayla en üst düzeyde hazırlıklı olmaktır” dedi.
Yılmaz, afet sonrası yapılan iyileştirmelerin değerli olduğunu ancak asıl önemli olanın afet öncesinde gerekli tedbirleri almak ve zararları en aza indirmek olduğunu vurguladı.
‘AFETLERDE İLK SAATLER ÇOK ÖNEMLİ’
Afet bölgesine anında destek sağlamak için önceden hazırlık yapılmasının kritik olduğunu belirten Yılmaz, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Türkiye’nin afet yönetiminde dünyaya örnek olacak bir kapasiteye ulaşması için tüm imkanlarımızı seferber ettik” dedi. Bu kapsamda Bingöl’de kurulan UMKE Lojistik Merkezi’nin, afet anında hızlı müdahale kapasitesiyle büyük önem taşıdığını ifade etti.
“Bingöl’deki bu merkez, 105 bin metrekare alan üzerine kurulu olup, 3 sahra hastanesi, 13 araç, 2 helikopter pisti ve son teknoloji sağlık ekipmanlarıyla donatılmış durumda. Enkaz alanlarında kullanılmak üzere mobil haberleşme aracı, sahra mutfakları ve acil müdahale çadırları da bulunuyor” diyen Yılmaz, afetlerin ilk saatlerinde hızlı ve etkin müdahalenin kritik rol oynadığını belirtti.
Geçmiş görevleri nedeniyle birçok afet bölgesinde bulunduğunu aktaran Yılmaz, UMKE ekiplerinin fedakarca çalıştığına bizzat şahit olduğunu söyledi ve “Türkiye genelinde afetlere müdahalede görev alan tüm sağlık çalışanlarına gönülden teşekkür ediyorum” dedi.
‘AFETLERE KARŞI HAZIRLIKLI OLMAK EN BÜYÜK ÖNCELİĞİMİZ’
Afetlere karşı hazırlıklı olmanın en büyük öncelik olduğunu belirten Yılmaz, UMKE Lojistik Merkezleri’nin afet yönetiminde kritik bir rol üstlendiğini ifade etti. “Bu merkezler, tıbbi malzemelerden jeneratörlere kadar birçok hayati ekipmanı barındırıyor. Afet bölgesine anında destek sağlamak ve kaosun önüne geçmek için tüm süreçler titizlikle planlanıyor” dedi.
UMKE Lojistik Merkezleri’nin sadece malzeme ve ekipman depolamakla kalmayıp, sağlık çalışanları ve kurtarma ekipleri için de bir üs görevi gördüğünü belirten Yılmaz, “Bu merkezler sayesinde, afet anında koordinasyon sağlanarak en etkin kriz yönetimi gerçekleştiriliyor” dedi.
‘ÜLKEMİZİ ÇOK DAHA DİRENÇLİ HALE GETİRECEĞİZ’
Afetlere karşı alınan önlemler kapsamında kentsel dönüşüm projelerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Yılmaz, “Riskli alanlara yönelik çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıl Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nı kurduk ve dönüşüm sürecini daha pratik hale getiren yeni bir kanun çıkardık” dedi.
“Türkiye’nin deprem bölgelerinde şu anda dünyanın en büyük şantiyesi kurulu. 200 binden fazla konut teslim edildi. Bu yılın sonunda 450 bin bağımsız birimin tamamlanması öngörülüyor. Bu yoğun çalışmalarla deprem bölgelerini daha dirençli hale getirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
‘BİNGÖL’DEKİ YAPI STOKU YENİLENDİ’
Bingöl’ün afetlere hazırlık açısından en iyi durumda olan illerden biri olduğunu belirten Yılmaz, “Son 20 yıl içinde Bingöl’deki yapı stokunun büyük bölümü yenilendi. Kamu binaları, sosyal konutlar ve kentsel dönüşüm projeleri sayesinde Bingöl, yeni deprem yönetmeliklerine uygun bir şehir haline geldi” dedi.
Ancak bu süreçte rehavete kapılmamak gerektiğini belirten Yılmaz, “Riskli alanların tespit edilip tamamen güvenli hale getirilmesi için çalışmalarımızı sürdürmeliyiz” diyerek, afetlere karşı dayanıklı şehirler oluşturmanın önemine dikkat çekti.
‘DEPREM GERÇEĞİNİ GÖZ ARDI ETMEMELİYİZ’
Deprem gerçeğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Afet anında ve sonrasında hazırlıklı olmak hayati önem taşıyor. UMKE başta olmak üzere tüm kurumlarımızın yaptığı çalışmalar takdire şayan” dedi.
Bingöl’de yalnızca afet yönetimiyle ilgili değil, farklı alanlarda da yatırımların devam ettiğini belirten Yılmaz, “2025 yatırım programında 30 farklı projeye 4 milyar 529 milyon lira kaynak ayırdık. Bunların en önemlilerinden biri de 500 yataklı devlet hastanesi. Bu hastane, en ileri teknolojiyle donatılarak sağlam altyapıyla inşa ediliyor” dedi.
Hastanelerin sadece normal zamanlarda değil, afet anlarında da kritik önem taşıdığına dikkat çeken Yılmaz, “Bu hastanenin güçlü bir yapı ile tamamlanması, afetlere hazırlık açısından büyük bir kazanım olacak” ifadelerini kullandı.
Son olarak, “Dirençli şehirler inşa etmek ve Türkiye’yi afetlere karşı daha güvenli hale getirmek en büyük önceliğimiz” diyen Yılmaz, “Ülkemizi daha güçlü bir şekilde yarınlara taşımak için riskleri yöneterek daha az bedel ödenmesini sağlayacağız” dedi.