Bilindiği gibi ülkemizde çay tüketimi son derece fazladır. Günün her saati tüketilebilen çay, mutfaklarda da en çok kullanılan ürünlerin elektrikli çaycılar olmasına neden oluyor. Günümüzde artık çaydanlıklarla ocakta çay demleyen pek fazla kişi kalmadı. Bu da hem kullanılan ürünlerin değişmesine hem de temizlik alışkanlıklarının değişmesine neden oldu.
Daha önceleri ocaklarda ya da sobaların üzerinde kullanılan çaydanlıklar, kalaylanarak temizlenebiliyordu. Ancak elektrikli çaycılar için bu durum söz konusu değil. Özellikle sulardaki yüksek kireç oranı, çaycıların iç kısımlarının kireçle kaplanmasına neden oluyor. Öte yandan kireç nedeni ile hem çaycıların dış yüzeyleri hem de ocakların yüzeyleri inatçı lekelerle doluyor. Bu yazımızda sizlere, çaydanlıkların ve ocakların temizlenmesi için tercih edilebilecek birbirinden pratik teknikleri aktaracağız.
Sirke ve Karbonat Kullanımı
Sirke hemen hemen her evde temizlik malzemesi olarak kullanılmaktadır. Çaydanlık ve ocak temizliği için karbonat ile bir araya gelen sirke; kararmış, içi leke tutmuş alüminyum, bakır ve çelik çaydanlıkların temizlemesini sağlar. Sıklıkla kullanılan elektrikli çaycıların içerisine sirke ve karbonat ilave ettikten sonra bir miktar sıcak su ekleyerek, kireçlerin temizlenmesi sağlanabilir. Aynı zamanda bu karşım ile ocaklardaki kurumuş lekelerinde temizlenmesi sağlanabilir.
Limon Tuzu ve Sirkenin Gücü
Limon tuzu ve sirke karışımına bir miktar sıcak su ekleyin ve bir süre bekleyin. Ardından çaydanlıkların ve ocağın temizlenmesi için bu karışımı kullanabilirsiniz. İçi kireç tutan çaydanlıklar için birkaç adet limon tuzu, sirke ve sıcak su karışımı yeterli olacaktır. Bu karışım ile kireçli yüzeylerin kısa süre içerisinde çözüldüğünü ve çaydanlıkların iç kısımlarının ilk günkü gibi parladıklarını göreceksiniz.
Karbonat ve Limonla Etkili Temizlik
Ocaklar için en etkili temizlik malzemesi karbonat ve limondur. Bu malzemeler ile ocağı temizlemek için ilk olarak ocağın parçalarının çıkartılması ve her birinin deterjanlı susa bekletilmesi, durulanması ve kurulanması gerekir. Ardından esas kirlerin olduğu ocak yüzeyi için işe başlanabilir. Bunun için tüm karbonatın ocağa serpilmesi gerekir. Üzerine limon suyu dökülür ve kirlerin yavaş yavaş kabarması için beklenir. Sıcak su ile ıslatılan süner ile köpükler biraz ovalanarak temizlenir. Son aşamada ise nemli bir bez yardımı ile ocak durulanmalı ve temizlik bitirilmelidir.
Diş Macunu ve Mikrofiber Bez
Seramik ocakların temizlenmesi için tercih edilebilecek ürün diş macunudur. Leke oluşan bölgeye diş macunu sıktıktan sonra nemli bir mikrofiber bez ile silinmesi yeterlidir. Bu sayede seramik ocaklara zarar vermeden temizlik işlemi yapılabilir. Yağ ve kirlerin seramik ocaklara yerleşmesini önlemek için ise her ocak kullanımından sonra nemli bir bez ile ocağın temizlenmesi tercih edilmelidir. Bu teknik genel olarak tüm ocaklar için uygulanabilir. Bu sayede inatçı lekelerin meydana gelmesin de önlenmiş olur.
İnox Ocak Nasıl Parlatılır?
Günümüzde evlerde sıklıkla kullanılmaya başlana inox ocakların temiz ve parlak gözükmesi için bebek yağı kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Genel temizlik yapıldıktan sonra ocağın yüzeyine bebek yağı sürerek parlak ve tertemiz bir görüntü elde edebilirsiniz. İnox ocakların temizliği için çamaşır suyu ya da sirke gibi aşındırıcı maddelerin kullanılmaması gerekir. Bunun yerine inox ürünler için özel olarak üretilen deterjanların kullanılması ve günlük olarak nemli bir bez ile silinmesi tercih edilmelidir.