Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde zeytincilik bu yıl zor bir sezon geçiriyor. Kuraklık nedeniyle yeterli büyüklüğe ulaşamayan zeytinler, beklenen yağışlarla birlikte gelen şiddetli lodosun etkisiyle yere döküldü. Bu durum, hem hasat maliyetlerini artırdı hem de rekolte kaybına neden oldu.

"LODOS ZARAR VERDİ, MALİYETLER ARTTI"

Zeytin üreticisi Ferit Doğan, lodosun etkisiyle maliyetlerin arttığını belirterek, "Zeytinler döküldü, bu da işçilik maliyetlerini artırdı. Kadın yevmiyeleri 800-900 lira, erkek yevmiyeleri ise bin 200-bin 500 lira arasında değişiyor. Zeytinyağı fiyatları da hala netleşmedi. Bu sene zeytincilikte işler pek iyi gitmiyor" dedi.

"YAĞMUR YAĞMADI, ZEYTİNLER KÜÇÜK KALDI"

Üretici Yaşar Özdemir ise, “Bu yıl zeytinler büyüyemedi. Üzerine lodos da geldi, zeytinler yere döküldü. Yevmiye fiyatları çok yüksek. Yağın fiyatları düşük, zeytinler küçük. Üreticinin işi zor. Eğer kendi işimizi yapmasak kesinlikle zarar ederiz. Allah yardımcımız olsun” diye konuştu.

"ÜRÜN KALİTESİ VE REKOLTEDE BÜYÜK KAYIP"

Ziraat mühendisi Mustafa Erümit, lodosun zeytin üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekerek, "Beklenen yağışlar olmadığı için rekoltede kayıp yaşayan çiftçiler, lodosla birlikte daha fazla zarar gördü. Ağacın üzerindeki zeytinler yere döküldü, bu da hem toplama maliyetlerini artırdı hem de ürün kalitesini düşürdü. Çiftçimizin Allah yardımcısı olsun. Maliyetler çok yüksek, önümüzdeki günlerde durumu hep birlikte göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Zeytin üreticileri, ürün kalitesinin ve zeytinyağı fiyatlarının daha da düşmesinden endişe ediyor. Bu yıl zeytincilikte karşılaşılan zorlukların üreticiler için büyük kayıplara neden olduğu belirtiliyor.

Kaynak: iha