İnsan sağlığı için son derece faydalı olan börülce genel olarak Ege ve Akdeniz mutfağında tercih edilir. Farklı tariflerde kullanılabilen börülce, sağlıklı öğünlerin hazırlanmasına imkan sunar. Bu yazımızda sizlere, börülcenin pişirilmesine dair bilinmesi gereken püf noktalarından bahsedeceğiz.

Börülcelerin Temizlenmesi

Süper Lig’de forma giymiş en iyi Brezilyalı futbolcular Süper Lig’de forma giymiş en iyi Brezilyalı futbolcular

Börülce ile yemek hazırlıklarına başlamadan önce ilk olarak börülcelerin güzel bir şekilde ayıklanması ve temizlenmesi gerekir. Şekli ve rengi ile taze fasulyeyi andıran börülce, temizleme yöntemi ile de taze fasulyeyi andırır. Börülcelerin ayıklanması için ilk olarak uç kısımlarından ufak bir parçanın kesilmesi gerekir. Uçları temizlenen börülceler, istenilen uzunlukta el ile ya da doğrama tahtası üzerinde dilimlenebilir. Genel olarak bir parmak uzunluğunda olan börülceler, tercihe göre büyük ya da küçük boyutlarda hazırlanabilir.

Doğranan ve ayıklana börülceler ilk olarak limonlu su ile yıkanır. Limonlu suya tozunu atan börülceler ardında soğuk su ile bir kez daha yıkanır ve durulanır. Bu aşamada bazı börülcelerin taze fasulye gibi kalın kılçıklara sahip olduğu görülebilir. Bu gibi durumlarda taze fasulyede kullanılan sıyırma yöntemi ile börülcenin kılçıklarından kurtulabilirsiniz.

Börülce Saklama Koşulları

Yaz mevsiminin en sevilen besinlerinden biri olan börülceyi uygun muhafaza koşullarında saklayabilir ve kış aylarında da tüketebilirsiniz. Kış aylarında da lezzetli bir şekilde börülce yemekleri hazırlamak isteyenlerin, bu sebzenin hangi koşullarda saklanması gerektiğini bilmesi gerekir. Börülcenin buzlukta muhafaza edilmesi için şoklama yönteminden geçirilmesi gerekir. Bunun için ilk olarak ayıklanan börülcelerin kaynar suyun içerisine atılması ve üç dakika boyunca kaynatılması gerekir. Sürenin sonunda börülcelerin soğuk sudan geçirilmesi gerekir. Bu şoklama yönteminden sonra börülceler istenilen miktarlarda buzdolabı poşetlerine yerleştirilebilir.

Şoklama yöntemi ile buzlukta muhafaza edilen börülceler tazeliğini korur. Bu sayede kış aylarında da taze börülce ile lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise şoklanan börülcelerin on aydan daha fazla buzluklarda muhafaza edilmemesi gerektiğidir. Onuncu aydan sonra börülceler tazeliğini yitirebilir ve hazırlanan yemeklerde istenilen tat elde edilemeyebilir.

Börülce Pişirmek İçin Fırın Kullanın

Genel olarak börülce yemeği yaparken tencere kullanımı tercih edilir. Ancak lezzetli ve pratik bir şekilde börülce yemeği hazırlamak için fırın kullanımı da tercih edilebilir. Özellikle fırında pişirme tekniği ile sebzeli etli börülce tarifini hazırlayabilirsiniz. Etin ve börülcenin birbiri ile olan uyumu, hazırladığınız bu leziz yemeği yiyen herkesi şaşkına çevirecektir. Bu lezzetli yemeği hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler ise şunlardır;

·         500 gram kuşbaşı dana eti

·         2 adet havuç

·         2 adet patates

·         1 su bardağı bezelye

·         150 gram yeşil börülce

·         5 yemek kaşığı zeytinyağı

·         1 yemek kaşığı salça

·         1 su bardağı ılık su

·         Tuz, karabiber, pul biber

Kuru Börülce Nasıl Pişirilir?

Yeşil börülcenin pişirme teknikleri arasında fırın ve tencere yer alır. Taze fasulye için kullanılan teknikler ve temizleme yöntemleri, börülce için de geçerlidir. Aynı zamanda börülce de aynı taze fasulye gibi temizlenip, ayıklandıktan sonra uzu süre buzlukta muhafaza edilebilir. Kuru börülcenin pişirilmesi için de bazı püf noktalarının bilinmesi gerekir. Kuru börülce yemeği yapmadan önce ilk olarak börülcelerin sıcak suda bekletilmesi gerekir. Ortalama olarak bir saat kadar sıcak suda bekleyen börülceler şişmeye başlar. Şişen börülceler durulandıktan sonra düdüklü tencereye aktarılarak ve gerekli malzemeler ilave edilerek kısa sürede servise hazır hale getirilebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ