Komite üyesi Carmen Rosa Villa, yaptığı açıklamada, cesetlerin kimliklerinin henüz tespit edilemediğini ya da kimlik belirleme çalışmalarının imkansız olduğunu belirtti. Villa, cesetlerin koruma altında tutulduğunu ifade ederek, "Kolombiya'da bu tür adli tıp çalışmalarını yürütebilecek yeterli eğitimli profesyonel yok. Ayrıca kalıntıların muhafaza edilebileceği uygun yerler de bulunmuyor," uyarısında bulundu.

RESMİ KURUMLAR İDDİALARI REDDETTİ

Kolombiya Hukuk Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü ise iddiaları reddederek, Bogota'daki havaalanında böyle bir hangarın varlığından haberdar olmadıklarını açıkladı.

Havaalanındaki cesetlerin, ülkedeki uzun süredir devam eden iç çatışmalarda yaşamını yitiren veya kaybolan kişilerle bağlantılı olup olmadığına dair herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

GEÇMİŞTEKİ HABERLER DİKKAT ÇEKİYOR

Yerel basında daha önce çıkan haberlere göre, Bogota’daki Kaybolan Kişilerin Genetik Profilleri Bankası'nda, bilgi eksikliği nedeniyle kimlik tespiti yapılamayan ve depolarda tutulan 8 bin kimliği belirsiz ceset bulunduğu belirtilmişti.

BM'nin iddiaları, Kolombiya’daki insan hakları ihlalleri ve zorla kaybolma vakaları konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Kaynak: Haber Merkezi