Muğla Valisi İdris Akbıyık, olası afetlere karşı alınan tedbirler kapsamında 7 farklı ilden toplam 40 arama-kurtarma personelinin Bodrum ve Datça'da görevlendirildiğini açıkladı.
Muğla İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü'nde, Ege Denizi Santorini Adası ve çevresindeki sismik hareketliliğe yönelik Olası Risk Değerlendirmesi Bölgesel Koordinasyon Toplantısı düzenlendi. DHA'nın haberine göre, basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından açıklama yapan Muğla Valisi İdris Akbıyık, alınan tedbirler hakkında bilgi verdi.
KİMLER KATILDI?
Ege Denizi'nde Santorini Adası ve çevresinde 28 Ocak’tan bu yana gözlemlenen sismik hareketlilik nedeniyle yaşanabilecek olası büyük bir deprem, tsunami veya volkanik patlamanın Türkiye kıyıları için oluşturabileceği tehlikeler değerlendirildi. Toplantıya, ilgili kamu kurumları, bilim insanları ve uzmanlar katılım sağladı. Katılımcılar arasında Prof. Dr. Orhan Tatar, Dr. Sadi Ergin, Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Prof. Dr. Levent Gülen, Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Doç. Dr. Selim Özalp, Dr. Gökhan Atıcı, Dr. Akın Kürçer ve alanında uzman araştırmacılar yer aldı.
DEPREM VE TSUNAMİ RİSKİNE KARŞI ÖNLEM
Toplantıda, deprem ve tsunami risklerine karşı erken uyarı sistemleri ve acil müdahale planları detaylı bir şekilde ele alındı. Mevcut tehlike ve risk haritaları gözden geçirilerek, tsunami olması durumunda kıyılardaki su basma seviyeleri ve tahliye haritaları güncellendi. Tsunami tahliye planları ile yürüyüş sürelerine ilişkin haritalar oluşturuldu.
ÇALIŞMALARIN HIZLANDIRILDIĞI BİLDİRİLDİ
Muğla İl Afet Müdahale Planı’na uyumlu olarak Bodrum İlçe Afet Müdahale Planı hızla hazırlandı ve Muğla İl Risk Azaltma Planı kapsamında yapılması gereken çalışmalar hızlandırıldı. 2019 yılından bu yana Bodrum'da hizmet veren Tsunami Erken Uyarı Sistemleri’nin anlık veri iletimleriyle AFAD Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi’ne entegrasyonu kontrol edildi. Bodrum'da İkaz ve Alarm Sistemleri’nin çalışır durumda olduğu teyit edilirken, Datça'da da yeni bir İkaz ve Alarm Sistemi kuruldu.
Olası afet anında etkin müdahale sağlamak amacıyla 7 farklı ilden toplam 40 arama-kurtarma personeli, Bodrum ve Datça’da görevlendirildi.
RESMİ KAYNAKLARI TAKİP EDİN UYARISI
Son günlerde basında yer alan denizlerde su çekilmesi haberlerine de değinen Vali Akbıyık, bunun meteorolojik bir durum olduğunu ve Ege Denizi’ndeki sismik hareketlilikle bir bağlantısının bulunmadığını ifade etti.
AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi, Deprem Danışma Kurulu ve bilim insanlarının süreci yakından takip ettiğini belirten Akbıyık, vatandaşların sosyal medyada yer alan dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemeleri ve doğru bilgi için resmi kaynakları takip etmeleri gerektiğini vurguladı.