Bahar ve yaz aylarında açık havada vakit geçirmek herkese iyi gelir. Bu süreçte park ve bahçelerde geçirilen zaman artar, piknik programları yapılır ve doğa ile iç içe vakit geçirmenin tadına varılır. Bu süreçte hem çocuklar hem de yetişkinler kendilerini doğanın kucağına bırakır, çimenlere oturur ya da uzanır. İnsanın bütün negatif enerjisini atmasına imkan sunan doğa aynı zamanda kıyafetlerde inatçı ve zor lekelerin meydana gelmesine de neden olur.
Çimenlere uzanmak, çimenlerde koşmak ve oynamak son derece keyiflidir. Bu süreçte özellikle kadınlar, kıyafetlerde oluşan çimen lekesinin nasıl çıkartılacağını düşünmekten anın tadını çıkartmayı unutur. Ancak leke konusunda dertlenenler için son derece sevindirici bir haberimiz var! Çimen lekesini kolaylıkla kıyafetlerden çıkartabilirsiniz! Sizler için bir araya getirdiğimiz bu teknikleri kıyafetlerinize uygulayabilir ve çimen lekesinden zahmetsizce kurtulabilirsiniz.
Saf Alkol Kullanımı
Çimen lekesi olan kıyafetler her renkte kendin belli eder. Ancak beyaz kıyafetlerdeki çimen lekesi biraz daha can sıkıcı olabilir. Hangi renk olursa olsun kıyafetlerdeki çimen lekesinden kurtulmak için tercih edilebilecek ilk yöntem saf alkol kullanımıdır. Bunun için alkole batırılmış bir bez ile lekenin nazikçe ovalanması ver ardından kurulanarak kurutulması gerekir. Bu işlemin ardında lekeli bölgenin soğuk su ile durulanması, deterjan ve kullanılmayan bir diş fırçası ile yeniden ovalanması gerekir. Ovalama işleminden sonra on dakika deterjanlı olarak bekletilen kumaş daha sonra soğuk su ile durulanmalıdır. Alkol lekenin büyük oranda çıkmasını sağlar. Ancak bazı kumaşlarda uçuk sarı bir rengin kalmasına neden olur. Aynı zamanda saf alkol kullanımının hassas kumaşlar üzerinde denenmesi gerekir.
En Basit ve Etkili Yöntem: Deterjan Kullanımı
Deterjan kullanımı genel olarak taze çimen lekelerinin giderilmesi için tercih edilir. Bunun için kumaşın lekeli bölgesine deterjanın aktarılması ve bir fırça ile nazikçe ovalanması gerekir. Ovalandıktan sonra deterjanın on dakika boyunca lekenin üzerinde bekletilmesi ve sürenin sonunda soğuk su ile durulanması yeterlidir.
Hidrojen Peroksit ve Kabartma Tozu Kullanımı
Çimen lekesinin kıyafetlerden temizlenmesi için denenebilecek diğer yöntem ise hidrojen peroksit ve kabartma tozu kullanımıdır. Bunun için ilk olarak bir yemek kaşığı kabartma tozuna birkaç damla hidrojen peroksit damlatılması gerekir. Bu karışım ile elde edilen macun, kıyafetteki çimen lekesine sürülmelidir. Macunun kıyafette bekletilme süresi, on beş dakika ila otuz dakika arasında değişmektedir. Bu süre, kıyafetin kumaşına göre belirlenmelidir. Sürenin sonunda macunun bir fırça ile ovalanması ve ardından soğuk su ile temizlenmesi gerekir. Bu işlemin ardından deterjan ile lekenin bir kez daha ovalanması, dinlendirilmesi ve ardından tekrar soğuk su ile durulanması gerekir.
Hidrojen Peroksit ve Bulaşık Deterjanı Kullanımı
Hidrojen peroksit ve bulaşık deterjanı kullanımı ile kıyafetlerdeki çimen lekesinden kurtulmak mümkündür. Bunun için bir miktar hidrojen peroksitin, bir miktar bulaşık deterjanı ile karıştırılması gerekir. Elde edilen karışım, çimen lekesi ıslatıldıktan sonra leke üzerine uygulanmalıdır. Bir fırça yardımı ile lekenin ovalanması ve ardından soğuk su ile durulanması yeterli olacaktır. Son olarak deterjan ile çamaşır makinesinde kıyafetin yıkanması gerekir.
Sirke Kullanımı
Farklı birçok lekenin kumaş üzerinden çıkmasını sağlayan sirke, çimen lekesinin giderilmesinde de etkilidir. Bunun için bir ölçü damıtılmış beyaz sirkenin, bir ölçü su ile karıştırılması gerekir. Elde edilen karışım ile lekenin tamamen kaplanması ve otuz dakika bekletilmesi gerekir. Sürenin sonunda lekenin fırçalanması ve ardından soğuk su ile durulanması gerekir. Son olarak deterjan ile kumaşın dinlendirilmesi, fırçalanması ve soğuk su ile durulanarak çimen lekesinden arınması sağlanabilir.