Romantik, aksiyon, gerilim, suç gibi kategorilerin yanında yasaklı kitaplar kategorisi okuyucular arasında oldukça merak uyandırmaktadır. Bir zamanlar yasaklanan 5 önemli edebi eseri TV Nota sizler için derledi.
1. Gazap Üzümleri
John Steinbeck tarafından yazılan kitap ilk olarak 1939 yılında yayınlanmıştır. Eser, Amerika’da 1930’lu yıllarda yaşanan ekonomik krizini bir aile üzerinden anlatır. Büyük başarıya imza atan kitap, ABD’de Kaliforniya halkını küçük düşürdüğü gerekçesiyle yasaklanmıştır. Yasaklanması için baskının tarım şirketlerinden geldiği söylenir.
2. Sırça Köşk
Kitap, Sabahattin Ali tarafından kaleme alınarak 1947 yılında yayımlanmştır. Sırça Köşk, Sabahattin Ali’nin yazdığı kitabında bulunan bir öykünün adıdır. 3 arkadaşın gittikleri yerde Sırça Köşk’ü yapmaların ile başlayan kitap yoğun eleştiri de barındırır. Kitabın yasaklanmasının sebebi, kitabın içeriğinde yönetime ve devlete karşı eleştirel bir dil kullanmasıdır.
3. 1984
Kitap George Orwell tarafından yazılarak 1949 yılında yayımlanmıştır. Büyük Birader’in insanları ve toplumu gözetim altına alarak her hareketini izlemesini anlatan roman, distopik ögeler içerir. Kitap 1950 yılında SSCB’de yasaklanmıştır. Yasaklanma sebebi ise Stalin’in kitapta bahsedilenin kendisi olduğunu düşünmesinden kaynaklanmıştır.
4. Madame Bovary
Madame Bovary, Fransız yazar Gustave Flaubert’in kaleme aldığı ve 1856 yılındanyayımlanan ilk romanıdır. Kitap, yaşadığı hayattan kurtulmak için uğraşan Madame Bovary’nin hikayesini konu alır. Kitap, basıldığı dönemde müstehcen ögeler taşıdığı için yasaklanmıştır.
5. Don Kişot
Kitap, İspanyol yazar Miguel de Cervantes tarafından iki bölüm halinde yazılarak yayımlanmıştır. Don Kişot’un maceralarını anlatan kitap aynı zamanda sınıflar arası ayrımı da konu edinir. Döneminde hassas olan sınıf farklılıkları kitabın yasaklanmasına neden olmuştur.