Veli Ağbaba: "Tarım ve Orman Bakanı maalesef tarımdan bihaber yaşıyor" Veli Ağbaba: "Tarım ve Orman Bakanı maalesef tarımdan bihaber yaşıyor"

Aydın Süt Birliği Başkanı Servet Başkaya, süt sanayicilerinin Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt fiyatına uymadığını söylerek mayıs ayında nisan fiyatını baz alarak ödeme yaptıklarını belirtti. Başkan Başkaya: 

Süt sanayicileri, Ulusal Süt Konseyi’nin aldığı karara mayıs ayında uymadılar ve nisan fiyatı olan 13,50'yi baz alarak fiyatları ödediler. Şu an fiyatlarda belirsizlik var ancak bizim isteğimiz bir litre süt fiyatı, bir buçuk kilo yem alabilmesi yönünde

ifadeleri kullandı.

Süt üreticisi Ali Dönmez, maliyetler karşısında yaşadığı sorunları şöyle anlatı:

Aydın Kuyucak Yamalak beldesinde şu anda mahalle olan yerde çiftçilik ve hayvancılık yapan bir üreticiyim. Hayvancılıkta girdi maliyetleri, araziye gidiyoruz, arazideki girdim maliyetleri, bunlardan büyük kalemlerden gübre ve mazot. Son 5- 6 yıldan beri kuraklık gösteren su problemlerimiz var. Bizler ciddi bir şekilde sulama yapamıyoruz. Düzgün sulama yapamadığımızdan çiftliğimize kaliteli silaj, yonca getiremiyoruz. Getiremediğimiz için de hayvanlarımızı düzgün besleyemez hale geldik. Aydın valisinin bizlere açıkladığı iki kere sulama. İki kere sulama ile Aydın'da 40 ila 45 derece sıcaklıkta hasat edilemez. Yonca'yı biçmek için en az iki kere sulamak gerekir. Bu yonca altı defa biçilir, iki defa sulanır. Mısır ektiğinizde 5 defa sularsınız, bir defa biçersiniz. Pamuk 3-4 defa sulanır, bir defa hasat edilir. Bu bölgenin salamura zeytini, 4-5 defa sulanır, eylül ekim ayları gibi hasat edilir. Çiftçiyi böyle kestirip atmakla, iki kere sulamak gibi böyle üretim yapılamaz.

Ulusal Süt Konseyi geçtiğimiz ay çip süt fiyatını 13,50 kuruştan 14,65 kuruşa yükseltmişti ancak süt sanayicileri fiyata uymamıştı ve eski fiyattan alım yapmıştı. Süt üreticileri ise başta elektriğe gelen zam ile maliyetlerin artması konusunda tepki gösterdiler.

BİR LİTRE SÜT FİYATI İLE BİR BUÇUK KİLO YEM ALALIM

Süt üreticisi Ali Dönmez açıklamalarına şöyle devam etti:

Aslında bizler, üreticiler olarak, birlikler olarak şunu istiyoruz: Bir litre süt fiyatı, bir buçuk kilo yem alalım diye yıllardan beri aynı lafları ediyoruz. Süt sanayicisinin pek çoğunun yem fabrikaları var. Olmayanlarında diğer yem fabrikaları ile anlaşmalı olarak üreticiye veya süt toplayıcılara yemleri onlar satıyorlar. Şu anda yem fiyatları yaklaşık üreticiye maliyeti 6 TL'ye, çuvalı 600 liraya yaklaştı. Bu demektir ki bir kilo 12 lira civarında. 12 lira çarpı 1,5 yaptığımızda sütün fiyatı yaklaşık 18 lira olması lazım. Biz 14,30 liraya 15 liraya sütü satmakta zorlanıyoruz.

F7E2F720 4E42 447E A965 B9C54Bc04Ddc W

Editör: Hüseyin Paldar