Araştırmalara göre, Dünya’ya düşen meteoritlerin yaklaşık yüzde 70'i sadece üç farklı asteroit ailesinden geliyor. Üstelik bu aileler, Asteroit Kuşağı'nda gerçekleşen devasa çarpışmaların ardından ortaya çıktı.

ÜÇ ASTEROİT AİLESİ ANA KAYNAK

Bilim insanları, Dünya’ya ulaşan meteorların büyük çoğunluğunun üç ana asteroit ailesinden kaynaklandığını buldu. Bu ailelerden biri 5,8 milyon, diğeri 7,5 milyon ve üçüncüsü ise 40 milyon yıl önce gerçekleşen çarpışmalarla oluştu. Özellikle Massalia ailesi olarak bilinen grup, tek başına asteroitlerin yüzde 37’sini oluşturuyor.

BİLGİSAYAR SİMÜLASYONLARIYLA KEŞİF

Başlıca meteorit ailelerini inceleyen bilim insanları, aynı zamanda bilgisayar simülasyonları kullanarak bu asteroitlerin nasıl çarpışıp hareket ettiklerini de modelledi. Bu çalışmalar sayesinde, meteoritlerin kökenleri daha net bir şekilde anlaşıldı.

GENÇ ASTEROİT AİLELERİ TEHDİT OLABİLİR

Bu asteroit ailelerinin nispeten genç olmaları, geride kalan ve hala uzayda süzülen birçok parçanın hızlı hareket edebilmesine yol açıyor. Bu da Asteroit Kuşağı'ndan kaçmalarını ve Dünya’ya yönelmelerini kolaylaştırıyor.

Nasa Space Apps Challange etkinliği düzenlendi Nasa Space Apps Challange etkinliği düzenlendi

METEORİTLERİN %90'I HARİTALANDI

Sonuç olarak, bilim insanları meteoritlerin yüzde 90'ının kökenini belirleyebildi. Bu, aynı zamanda uzay görevlerinde odaklanılan büyük asteroitlerin kökenlerinin de izlenebilir olduğu anlamına geliyor. Ancak yüzde 10’luk kısım hala belirsizliğini koruyor; bilim insanları daha genç asteroit aileleri üzerine yoğunlaşarak bu kaynağı da bulmayı umuyor.

Kaynak: Haber Merkezi