Bozhane Köyü, Osmanlı döneminden kalma iki önemli tarihi alana ev sahipliği yapıyor: tarihi köy camii ve tarihi köy mezarlığı. Yavaşçay, birkaç Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait sivil mimari yapının da köyde bulunduğunu belirtti.

95C07B57 3Fd1 4C8E 8De6 838Ef7Cf44D4

Arkeolog Yavaşçay, elindeki mezarlık ve hazire kitaplarına dayanarak yaptığı analizde, Bozhane Köyü Osmanlı mezarlığının çeşitli sebeplerden ötürü harap hale geldiğini söyledi. Mezarlıkların tahrip olmasının üç ana sebebi olduğuna dikkat çekti. 

“SOSYAL MEDYADA DEFİNECİLİĞİ ÖZENDİREN SAYFALAR ARTTI”

Arkeolog Yavaşçay, “Sosyal medyada defineciliĞİ özendiren sayfaların artması, insanların tarihi eserlerin altında değerli bir şeyler aramasına neden oluyor. Bu sebeple tarihi mezar taşları tahrip ediliyor” dedi.

C1D0A1B5 A79C 4794 83E5 Ba6E860073B5

“YER BULMA SIKINTISI”

Mezarlık alanlarının pahalılaşmasının da bu duruma neden olduğunu belirten Arkeolog Yavaşçay, “Günümüzde mezar taşlarına sahip çıkan akrabaların kalmaması, mezar taşlarının doğal unsurlar tarafından zarar görmesine neden oluyor. Mezarlık alanlarının pahalanması ve yer bulma sıkıntısı, insanların tarihi mezarlıkları yok etmesine sebep oluyor” diye konuştu.

4Addce84 88Af 458C 9550 E4B2F048D248

Veli Ağbaba: "Tarım ve Orman Bakanı maalesef tarımdan bihaber yaşıyor" Veli Ağbaba: "Tarım ve Orman Bakanı maalesef tarımdan bihaber yaşıyor"

Yavaşçay, gezip incelediği birçok Osmanlı mezarlığında, tarihi mezarlıkların yok edilip yerine yeni mezarların konulduğunu gözlemlediğini belirterek “Beykoz Bozhane Köyü'ndeki Osmanlı mezarlığının durumu, tarihi ve kültürel mirasımızın korunmasının önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Tarihi mezarlıkların korunması ve bakımı konusunda yetkililerin daha fazla çaba göstermesi gerek” dedi.

Muhabir: Züleyha Kandöker