Temmuz ayında kutlanan bu bayram arınma ile yeni başlangıçları simgeler.

İstanbul'un Kınalıada adasında bulunan Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde, Vartavar Bayramı coşkuyla kutlandı. Bu bayram, İsa'nın insanlığının içindeki tanrısallığın ortaya çıkmasını simgeliyor ve resmi adı "Aylagerbutyun" (biçim değiştirme) ya da "Baydzaragerbutyun" (tecelli) olarak biliniyor.

Kinaliadada Vartavar Bayrami Kutlamasi Thumb 1

Geleneksel pazar ayininden sonra, Damadyan tarafından çocuklar ve cemaat kutsandı ve ardından bahçede bayram törenleri düzenlendi.

Kinaliadada Vartavar Bayrami Kutlamasi Thumb 4

Başkandan hareketli yaşam çağrısı Başkandan hareketli yaşam çağrısı

Bayram ritüeli gereği, insanlar özellikle çocuklar birbirlerini suyla ıslattılar, sonrasında geleneksel olarak güvercinler uçuruldu.

Kinaliadada Vartavar Bayrami Kutlamasi Thumb 3

VARTAVAR NE ANLAMA GELİYOR?

Vartavar, Ermenice'de "gül" anlamına gelen "vart" ve parıltı anlamına gelen "var" sözcüklerinden oluşur ve "Su Bayramı" olarak kutlanır. Bayramın kökeni, Nuh Tufanı'na dayanmakta olup, bu bayram geleneği yaklaşık beş bin yıldır devam etmektedir. Nuh Tufanı sonrası yaşamın yeniden başlamasıyla ilişkilendirilen bayram kutlamaları, suyun bereket yağmuru olarak kabul edilmesinden kaynaklanır.

Ermeni müzikleri eşliğinde yapılan danslarla sona eren Vartavar kutlamaları, toplumun bir araya gelip birlikte kutlama ve bayram sevincini paylaşma fırsatı bulduğu anlamına gelir.

Editör: Züleyha Kandöker Yiğit