Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Myanmar’dan yasa dışı yollarla Bangladeş’e girmeye çalışan 14’ü çocuk olmak üzere 33 kişinin güvenlik güçleri tarafından yakalandığı belirtildi. Gözaltına alınan kişilerin, daha güvenli bir yaşam umuduyla aracılar vasıtasıyla Bangladeş’e geçmeye çalıştıkları ifade edildi.

GERİ GÖNDERME SÜRECİ BAŞLATILDI

Yetkililer, gözaltına alınan 33 kişinin geri gönderme işlemlerinin devam ettiğini duyurdu. Sınır güvenlik yetkilisi Badruddin Kamal, gelişmeleri doğrulayarak olayın detaylarına ilişkin bilgi verdi.

Bangladeş geçici hükümeti Dışişleri Danışmanı Touhid Hossain, 4 Eylül 2024’te yaptığı açıklamada, Myanmar’daki çatışmalardan kaçarak Bangladeş’e gelen yaklaşık 8 bin Arakanlı Müslüman bulunduğunu bildirmişti.

Hossain, Bangladeş’in daha fazla mülteciyi barındırma kapasitesine sahip olmadığını ve yeni gelenler için barınma imkânlarının bulunmadığını dile getirmişti.

Bangladeş geçici hükümetine "başdanışman" sıfatıyla başkanlık eden Muhammed Yunus, uluslararası kamuoyunu Myanmar’daki Arakanlı Müslüman mültecilere odaklanmaya ve bu soruna kalıcı bir çözüm bulmaya çağırmıştı.

NE OLMUŞTU?

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında başlayan çatışmalar, binlerce kişinin ölümüne ve yüzlerce evin ateşe verilmesine yol açmıştı. 25 Ağustos 2017’de sınır karakollarına yönelik saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmış, BM verilerine göre, 900 binden fazla Arakanlı Müslüman zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınmıştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ve "soykırım" olarak tanımlıyor.

Editör: Gizem Çoban