Zehirli ve istilacı bu balık türü, yerli balık türlerinin yerini almaya başlarken, amatör balıkçıların kıyıda avlayıp sahile bıraktıkları balon balıkları hem çevre kirliliğine hem de halkın tepkisine yol açıyor.
Zehirli balon balıklarının, yavrulama dönemindeki balıklarla beslenerek hızla ürediği, güçlü çene yapısıyla av gereçlerine zarar verdiği ve ekosisteme olumsuz etkilerinin yanı sıra ekonomik kayıplara da neden olduğu belirtiliyor.
5 YILDA 88 BİN 747 BALON BALIĞI AVLANDI
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılında başlattığı balon balığı avcılığı destekleme programı kapsamında, son beş yılda Antalya kıyılarında 88 bin 747 balon balığı avlandı. Bu çalışmalarla yaklaşık 6 milyon 656 bin yeni bireyin ekosisteme girişi önlendi. Ancak, balıkçıların yakaladığı balon balıklarını denize ya da sahile bırakması çevre kirliliği ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturmaya devam ediyor.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE SAĞLIK TEHDİDİ
Dalgalarla kıyıya ulaşan ya da amatör balıkçılar tarafından plajlarda bırakılan ölü balon balıkları çevre kirliliğine neden oluyor. Antalya sahillerinde plajlara gizlenmiş ya da açıkta bırakılmış çok sayıda balon balığına rastlandı. Bu durum, yürüyüş yapan ve denize giren vatandaşların tepkisine yol açtı.
"KIYIDA BIRAKILMAMALI"
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, kıyıya bırakılan balon balıklarının kedi, kuş ve köpekler tarafından tüketilmesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Gökoğlu, “Kış aylarında bile balon balıkları kıyılarda görülüyor. İnsanların, özellikle çocukların bu balıklara temas etmesi ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Balıkçıların yakaladıkları balon balıklarını sahilde bırakmaması gerekiyor” dedi.
Balon balıklarının oluşturduğu tehdit ve sahillerdeki çevre kirliliği nedeniyle halkın, yetkililerin önlem almasını beklediği belirtildi.