Şimşek, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Ankara Büyükelçisi Said Sani ez-Zahiri'nin ev sahipliğinde düzenlenen BAE’nin 53. kuruluş yıl dönümü resepsiyonunda konuştu. Türkiye ve BAE arasındaki ilişkilerin stratejik önemine değinen Şimşek, iki ülke arasındaki siyasi ve ticari işbirliğinin her geçen gün güçlendiğini belirtti.

TÜRKİYE-BAE İŞBİRLİĞİNDE REKOR TİCARETE İMZA ATILDI

Türkiye’nin BAE ile olan ticaret ilişkilerinde tarihi rekorlara imza attığını söyleyen Şimşek, "BAE, Türkiye’nin en büyük stratejik ortaklarından biri. Türkiye, BAE’nin en büyük beşinci ticaret ortağı oldu. Bu performansta altının önemli bir rolü var. Ancak, ticaretimizi mal ve hizmet çeşitliliği sağlayarak daha sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz," dedi.

BAE ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın her iki ülkeye de önemli ekonomik kazanımlar sağladığını belirten Şimşek, ikili ticaret ve yatırım alanlarında kapsamlı işbirliği projelerinin hayata geçirileceğini ifade etti.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ARASINDA ÖNE ÇIKAN TÜRKİYE

Türkiye’nin sanayide üretim çeşitliliği, güçlü altyapısı, yenilikçi AR-GE ekosistemi ve nitelikli iş gücüyle fark yarattığını söyleyen Şimşek, Türkiye’nin küresel ticaretteki korumacı eğilimlere karşı daha dirençli olduğunu belirtti. Ayrıca, bölgesel entegrasyonun önemine dikkat çeken Şimşek, Türkiye’nin serbest ticaret anlaşmalarının bulunmadığı ülkelerle de güçlü ilişkiler geliştirme çabasında olduğunu söyledi.

BAE’NİN VİZYONU: BÖLGESEL GÜVENLİK VE İKLİM DİRENÇLİLİĞİ

BAE Ankara Büyükelçisi Zahiri ise ülkesinin "We the UAE 2031" vizyonuyla ekonomik kalkınma yolculuğunu sürdüreceğini ifade etti. Zahiri, Türkiye ile imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirdiğini belirtti. Ayrıca, BAE’nin Gazze’ye yönelik insani yardım çabalarını sürdürdüğünü hatırlatan Zahiri, bu çerçevede kara, deniz ve hava yoluyla yardımların ulaştırıldığını söyledi.

TİCARET HACMİ HER YIL BÜYÜYOR

Resepsiyona katılan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank da BAE’nin başarısının yalnızca bir ekonomik kalkınma hikayesi olmadığını, aynı zamanda güçlü bir bölgesel aktöre dönüşme hikayesi olduğunu söyledi. Türkiye’nin BAE ile güçlü ve istikrarlı bir ilişkiye sahip olduğunu ifade eden Varank, ticaret hacminin her yıl katlanarak arttığını belirtti.

Varank, BAE’de 1000’e yakın Türkiye sermayeli şirketin, Türkiye’de ise 600’e yakın BAE sermayeli firmanın faaliyet gösterdiğini ifade etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da derinleştirilmesi için ortak vizyon ve siyasi irade ile hareket ettiklerini söyledi.

Büyükelçi Zahiri, 2023 yılında Türkiye ile BAE arasındaki petrol dışı ticaret hacminin 20 milyar dolara ulaştığını ve bu rakamın 2022 yılına göre yüzde 103,7’lik bir artış kaydettiğini belirtti. Zahiri, hedeflerinin ticaret hacmini yıllık 40 milyar dolara çıkarmak olduğunu ifade etti.

Program, iki ülkenin halk oyunları gösterileri ve pasta kesimi ile sona erdi. Etkinlikte, bölgesel ve küresel işbirliklerini güçlendirme mesajları verildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ