Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Genel Kurulu’nda 2025 Merkezi Yönetim Bütçesi ve 2023 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmelerinde milletvekillerine hitap etti. Kurum, konuşmasında deprem bölgesindeki çalışmalar, İzmir Körfezi, kaçak yapılaşma ve çevre projelerine dair açıklamalarda bulundu.
“DEPREM KONUTLARININ YÜZDE 93’ÜNÜN İNŞASI BAŞLADI”
Bakan Kurum, depremin ardından konut projelerine hız verdiklerini belirterek, “Hak sahibi vatandaşlarımız için inşa edilmesi gereken konutların yüzde 93’ünün inşası başlamış durumda. Bu yılsonuna kadar, yani 20 gün içinde, konutların yüzde 45’i afetzedelere teslim edilecek. 2025 yılı sonuna kadar evine girmeyen afetzede kardeşimiz kalmayacak” dedi.
Kurum, Elazığ, Malatya ve İzmir depremlerini hatırlatarak, “Son birkaç yıl içinde yaşanan depremlerde büyük acılar yaşadık. Devlet-millet iş birliğiyle 45 bin yeni yuvayı teslim ettik. 6 Şubat depremleri sonrası 11 ilimizde 180 bin yeni yuvanın inşasını başlattık. Tarihin en büyük deprem konut seferberliğini gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
KAÇAK YAPILAŞMAYA KARŞI SIFIR TOLERANS
İstanbul Boğazı’ndaki kaçak yapılaşmaya dikkat çeken Kurum, Vaniköy’de yıkılan kaçak yapılar hakkında, “Kaçak yapılaşmaya asla izin vermiyoruz. Tespit ettiğimiz an yıkım işlemini yapıyoruz. Boğaz’a bir santim kaçak yapı yaptırmayacağız. Boğazımızı korumak için 7/24 görev başındayız” dedi.
İZMİR KÖRFEZİ İÇİN UYARI: “YAPAY ZEKA BİLE UYARDI”
Bakan Kurum, İzmir Körfezi’ndeki çevre sorunlarına değinerek, “İzmir Körfezi bilim kurulumuzu oluşturduk ve 15 maddelik acil eylem planı hazırladık. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerekli adımları atmaması durumunda, 2034 yılında körfezde balık yaşamının son bulacağı, mavinin siyaha döneceği ve İzmir’in koku nedeniyle terk edileceği bir tablo ortaya çıkacak. Bu iş, yapay zekayla değil, yapan zekayla çözülür” ifadelerini kullandı.
Kurum, İzmir Körfezi’nin geleceği için alınması gereken önlemleri sıralayarak, “Dün Haliç’i kurtardığımız gibi bugün de İzmir Körfezi için mücadele edeceğiz. Belediyelere ve OSB’lere maddi destek verdik, dere yataklarını ıslah ettik, ancak İzmir için yerel yönetimlerin daha fazla sorumluluk alması gerekiyor” dedi.
ERGENE PROJESİ VE ÇEVRE DENETİMLERİ
Kurum, Türkiye’nin en büyük çevre projelerinden biri olan Ergene Havzası’na yapılan yatırımları anlatarak, “47 milyar lira yatırım yaptık. 2024 yılında 323 denetim gerçekleştirdik, 39 işletmeye ceza verdik, bir işletmeyi kapattık. Tekirdağ Belediyesi’ne Ergene’yi kirlettiği için 31 kez ceza kestik” dedi. CHP belediyeciliğine eleştiriler yönelten Kurum, “Bu şişeden çıksa çıksa CHP belediyeciliği çıkar: kirlilik, pas ve bozuk sicil” ifadelerini kullandı.
TERÖR VE ÇEVRE ELEŞTİRİSİ
DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü’ye yanıt veren Bakan Kurum, “PKK’nın yaktığı ormanlara neden tepki göstermediniz? Biz çevreciliği ne sizden ne de Haliç’in çamuruyla anılan ortaklarınızdan öğreneceğiz” dedi.
HEDEF: DAHA GÜÇLÜ BİR ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK
Bakan Kurum, sözlerini, çevre projelerinde atılan adımları ve geleceğe yönelik hedefleri anlatarak tamamladı. Depremzedeler, çevre kirliliğiyle mücadele ve şehirlerin geleceği için kararlılıkla çalıştıklarını belirten Kurum, “Milletimizin duaları ve desteğiyle Türkiye’nin her köşesini daha yaşanabilir hale getirmeye devam edeceğiz” dedi.