Bakan Kurum, bu projenin, Saygıdeğer Emine Erdoğan’ın öncülüğündeki Sıfır Atık Projesi’nin en önemli adımlarından biri olduğunu vurguladı.

DEPOZİTO SAHA YÖNETİM SİSTEMİ BAŞLATILIYOR

Depozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS), ilk olarak Sakarya’da uygulanacak ve 2025 yılı sonunda ülke genelinde yaygınlaştırılacak. Proje, Türkiye Çevre Ajansı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğiyle yürütülecek. TOBB Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen törende, "Depozito Saha Yönetim Sistemi’nin Kurulması ve İşletilmesine İlişkin İş Birliği Protokolü" imzalandı.

25 MİLYAR ŞİŞE GERİ DÖNÜŞÜM HEDEFLENİYOR

Bakan Kurum, Türkiye’de her yıl yaklaşık 30-35 milyon ton katı atık oluştuğunu, bunun yüzde 20-25’inin içecek ambalajlarından oluştuğunu belirtti. Depozito sisteminin her yıl 25 milyar şişeden fazlasını kapsayacağını söyleyen Kurum, “Ambalajlar artık atık değil, depozito iade makinelerindeki hammaddeler olacak” dedi.

500 BİN TON ATIK GERİ DÖNÜŞTÜRÜLECEK

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, depozito sisteminin çevreyi korumanın yanı sıra ekonomik anlamda büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti. Plastik geri dönüşümüyle yılda 1 milyon ton karbon salımının azaltılabileceğini ve cam atıkların geri dönüşümünün enerji tüketimini yüzde 30’a kadar düşürebileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, sistemin tam kapasite çalıştığında yılda 500 bin ton atığın geri dönüşümünü sağlayacağını kaydetti.

SİSTEM 2025’TE TÜM TÜRKİYE’DE UYGULANACAK

Bakan Kurum, sistemin 2025 yılı sonunda tüm il ve ilçelerde asgari makine ve altyapıyla hayata geçirileceğini söyledi. Çevresel faydalarının yanı sıra sanayinin karbon ayak izini azaltacak ve enerji tasarrufu sağlayacak sistem, kamu-özel sektör iş birliğiyle etkin ve şeffaf şekilde yönetilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ