Çalışan annelere çocuk bakımı konusunda destek sağlanacağını belirten Işıkhan, "Doğum sonrası kısmi çalışma ya da yarı zamanlı çalışma ile ilgili mevzuatta değişiklikler öngörüyoruz" dedi.
BELEDİYELERİN SGK BORÇLARI 162 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI
Belediyelerin SGK’ye olan borçları hakkında da konuşan Bakan Işıkhan, bu borçların sürdürülemez bir noktaya geldiğini belirterek, "Geçen yıl 96 milyar lira olan belediye borçları, yıl sonunda 160 milyar liraya, Ocak 2025 itibarıyla ise 162 milyar liraya yükseldi" dedi.
SGK’nin işverenlerden prim tahsilat oranının %90 olduğunu, ancak belediyelerden tahsil oranının %44’te kaldığını vurgulayan Işıkhan, borçların büyük bir kısmının CHP’li belediyelere ait olduğunu ifade etti.
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TAKSİTLENDİRME BAŞVURUSUNDA BULUNDU
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 8,5 milyar liralık borcunu yapılandırmak için başvuruda bulunduğunu söyleyen Işıkhan, belediyenin SGK’ye peşinat ödediğini ve hacizli gayrimenkulleri kuruma devretme teklifinde bulunduğunu belirtti. Bu teklifin SGK Yönetim Kurulu’nda değerlendirileceğini ifade etti.
Işıkhan, belediyelere borçlarını ödemeleri için çağrıda bulunarak, "Şubat ayı ortasından itibaren, belediyelerin ve bağlı şirketlerinin prim borçlarının kaynaktan kesilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı uygulanmaya başlanacak. 1.400 belediye başkanımıza duyuruyoruz, bir an evvel borçlarını ödeme konusunda bizimle iletişime geçsinler" dedi.
SURİYELİ İŞÇİLERİN GERİ DÖNÜŞÜNÜN İŞGÜCÜ PİYASASINA ETKİLERİ
Suriyeli işçilerin ülkelerine dönüşlerinin iş gücü piyasasına olası etkileri hakkında konuşan Işıkhan, şu an için büyük bir değişiklik öngörülmediğini belirtti. Haziran ayında okulların kapanmasıyla birlikte Suriyelilerin dönüşlerinde artış olabileceğini, ancak bunun iş gücü açığı yaratıp yaratmayacağını takip ettiklerini söyledi.
2024 yılında geçici koruma altındaki Suriyelilere 109 bin 370 çalışma izni ve 118 bin 120 çalışma izni muafiyeti verildiğini açıkladı.
KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ GÖRÜŞMELERİ ŞUBAT’TA BAŞLIYOR
Yaklaşık 600 bin kamu işçisini ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü hakkında bilgi veren Bakan Işıkhan, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in çalışmalara başladığını ve bu süreç sonucunda bakanlığa sunulacak görüşleri değerlendireceklerini belirtti. Resmi görüşmelerin Şubat ayı içinde başlamasının öngörüldüğünü açıkladı.
DİJİTALLEŞMEYE UYUM VE YENİ ÇALIŞMA MODELLERİ GELİYOR
Esnek çalışma ve hibrit modellerin yaygınlaştırılması yönünde çalışmaların sürdüğünü belirten Işıkhan, şu değerlendirmede bulundu:
"Özellikle bilişim, finans, eğitim, danışmanlık ve hizmet sektörlerinde hibrit ve uzaktan çalışma modellerinin yerleşmesi için yasal çerçeve oluşturacağız. Dijitalleşmeye uyumlu çalışma şekillerine yönelik teşvikleri artıracağız. Esnek mesai ve kısmi çalışma alternatiflerini de sektör bazında ele alarak düzenleme yapacağız."
HEMOFİLİ A HASTASI ÇOCUKLARA BİYOTEKNOLOJİK İLAÇ MÜJDESİ
Bakan Işıkhan, kronik ve zorlu bir tedavi süreci gerektiren Hemofili A hastalığı için biyoteknolojik ilaçların yakında devreye alınacağını duyurdu. Bu ilaçların, hastaların tedavi süreçlerini daha kolay hale getireceğini belirtti.