Bağkurlu olan engellilere çalışma güçlerinin en az %40’ını kaybetmeleri halinde erken emeklilik hakkı tanınmıştır. Bu düzenleme sayesinde çalışma gücü kayıp oranı %40 ve üzerindeki engelliler hem çalışarak hem de isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek erken emeklilik hakkına sahip olmuşlardır. Diğer bir ifade ile ister doğuştan engelli olup Bağkurlu çalışmaya başlayan ister kanun kapsamına alındıktan sonra engelli hale gelen tüm engelli çalışanlar %40 ve üzeri çalışma gücü kayıp oranına sahip olduklarında erken emeklilik hakkını elde edebilirler.

Engelli Bağkurlu Nasıl Emekli Olur?

Engelli kişilerin emeklilik işlemleri için Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yapmaları gerekmektedir. Emeklilik başvurusu için gerekli belgeler ise şunlardır:

  • 2 tane vesikalık fotoğraf
  • Dilekçe
  • Mal bildirimi
  • Engelli heyet raporu
  • Engelli SSK belgesi
  • Vukuatlı nüfus kağıt örneği
  • SSK engelli hesap fişi (Son dönem çalışmalarını gösteren ve çalışılan kurum tarafından onaylanan hesap fişi)
  • Engelli emeklilik tahsis ve talep formu

Engelli Bağkurlu bireylerin emeklilik hakkından yararlanabilmesi için yukarıda belirtilen belgeler ile birlikte SGK'ya başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Kaleye geçmek zorunda kalan futbolcular... Kaleye geçmek zorunda kalan futbolcular...

Bağkurlu Engelli Emeklilik Şartları Nelerdir?

Bağkurlu sigortalılar çalışma gücü kayıp oranlarına göre erken emeklilik hakkından yararlanabilirler. İlk defa sigortalı olduklarında çalışma gücü kaybı oranı %60 ve üzeri olanlar malulen emeklilik hakkını kullanamadıkları için engelli erken emekliliğinden faydalanacaklardır. Ayrıca maluliyet başvurusu yapıp SGK tarafından malul kararı verilmeyenler de erken emeklilik hakkından yararlanabilirler. Bu şartlar doğrultusunda engelli emeklilik hakkı kazanma süresi ve prim günü gereksinimleri şu şekildedir:

  • %60 ve daha fazla çalışma gücü kaybında 15 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 960 gün prim ödeme gereklidir.
  • %50 – %59 çalışma gücü kaybında 16 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 320 gün prim ödeme gereklidir.
  • %40 – %49 çalışma gücü kaybında:18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 680 gün prim ödeme gereklidir.

Bağkurlu engelli çalışanların emeklilik işlemleri Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği çerçevesinde yürütülmektedir. Çalışma gücü kaybının tespiti yönetmeliğin ekinde yer alan "Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Hastalıklar Listesi"ne göre SGK Sağlık Kurulu tarafından yapılmaktadır. Örneğin bir sağlık kuruluşundan aldığınız heyet raporunda engel oranınızın %60 olduğu belirtilmiş olabilir. Ancak bu oran sadece engel oranını ifade eder. Çalışma gücü kaybı oranı yönetmelikte belirtilen hastalık listesine göre SGK Sağlık Kurulu tarafından belirlenir. Engel oranınız %60 olsa bile çalışma gücü kaybı oranınız bu listeye göre %40'tan daha düşük çıkabilir. Bu bilgileri emeklilik işlemleri sırasında göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Bağkurlu Engelli Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bağkurlu çalışanlar engelli emeklilik başvurusu için doğrudan SGK'ya başvuruda bulunmak durumundadır. Engelli emeklilik hakkından kimlerin faydalanabileceği ve kimlerin faydalanamayacağı SGK'nın kararına bağlıdır. Yapılan başvurular SGK tarafından detaylı bir şekilde incelenir ve sonuç başvuru sahibine doğrudan iletilir. %40 ve üzeri engelli raporuna sahip bireylerin prim günlerini tamamlamış olmaları koşulu ile başvuruları çoğunlukla kabul edilmektedir.

Bağkurlu Engelli Vergi İndirimi Belgesi Alabilir Mi?

Bağkurlu engelli çalışanların erken emeklilik başvurusu yapabilmeleri için “vergi indirimi belgesi” alma zorunlulukları bulunmamaktadır. Erken emeklilik talebinde bulunan Bağkurlu engelli çalışanların prim borcunun olmaması gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) engelli işçi ya da bağımsız çalışan adına emeklilik bildirimi yapmamaktadır. Erken emeklilik için kanunda belirlenen süre dolduğunda engelli sigortalı zorla emekli edilmediğinden sigortalıların emeklilik işlemleri için SGK’ya şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir.

Muhabir: Şenay Güner