Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 10 yılı aşkın süredir devam ederken, herhangi bir ateşkes işareti görülmemesi komşu ülkeleri güvenlik önlemlerini artırmaya yöneltti. İsveç halkı, hafta başında devlet tarafından dağıtılan 'Kriz ve Savaş Kılavuzları' ile güne başladı. Stockholm hükümetinin hazırladığı 32 sayfalık rehberde, bölgede 'güvenlik durumunun kötüleşmesine' ilişkin bilgilendirmeler yer aldı.
"KRİZLERE HAZIRLIKLI OLUN"
Finlandiya, kısa süre önce 'olaylar ve krizlere hazırlık' konusunda çevrimiçi bir rehber yayınlarken, Norveç ise vatandaşlarına aşırı hava koşulları, savaş ve diğer tehditlere karşı bir hafta boyunca kendi kendilerine yetebilmeleri için hazırlıklı olmalarını öneren bir broşür dağıttı.
"SİLAHLI SALDIRIDA NE YAPMALIYIZ?"
Danimarka Acil Durum Yönetim Ajansı, yaz aylarında yetişkin vatandaşlara kriz durumunda üç gün boyunca ihtiyaç duyulacak su, yiyecek ve ilaç miktarını içeren bir e-posta gönderdiğini açıkladı. Finlandiya’nın dijital broşüründe ise askeri çatışmalara dair kapsamlı bilgilere yer verildi.
Silahlı bir saldırı durumunda hükümetin ve cumhurbaşkanının nasıl bir tepki vereceği net bir şekilde açıklanırken, Finlandiya’nın kendi savunmasını sağlamaya yönelik iyi bir hazırlık içinde olduğu vurgulandı.
NORVEÇ HER EVE KILAVUZ GÖNDERDİ
İsveç, bu yıl Finlandiya gibi NATO’ya katıldı. Moskova’nın savaşı genişletme tehditlerine karşı alınan bu kararın ardından, Batı Savunma İttifakı’nın kurucu üyelerinden biri olan Norveç de krizlere hazırlık çalışmalarını hızlandırdı. Norveç, yaklaşık 2.2 milyon kılavuz basarak her haneye birer tane dağıttı.
Norveç Sivil Koruma Müdürlüğü (DSB) sorumlusu Tore Kamjford, “Kendi kendine hazırlıklı olma kampanyamız kapsamında bu broşürleri dağıttık” açıklamasını yaptı.
İskandinav ülkeleri, savaş, doğal afetler ve krizlere karşı halklarını bilgilendirme ve hazırlık düzeylerini artırma çalışmalarını yoğunlaştırarak nüfuslarını her an tetikte tutuyor.
ALMANYA SIĞINAK KAPASİTESİNİ ARTIRIYOR
Avrupa’nın güçlü ekonomisi ve 84 milyonluk nüfusuyla dikkat çeken Almanya, savaşın kendilerine sıçrama ihtimaline karşı sığınak kapasitesini artırma çalışmalarına başladı. Şu anda yalnızca 480 bin kişilik sığınak kapasitesine sahip olan Almanya, bu sayıyı artırmayı hedefliyor.
2010 yılına kadar, Soğuk Savaş döneminden kalan birçok sığınak, ihtiyaç duyulmadığı ve kötü anıları hatırlattığı gerekçesiyle sökülmüştü. Ancak Berlin yönetimi, Federal Nüfus Koruma Ofisi bünyesinde kapsamlı bir ulusal sığınak planı başlattı. Bu plana, coğrafi konum belirleme özelliklerine sahip bir telefon uygulaması da dahil edildi.
Alman uzmanlar, önümüzdeki beş yıl içinde Rusya’dan gelebilecek olası saldırılara hazırlıklı olunması gerektiği konusunda sık sık uyarılarda bulunuyor.