İçerisinde tahıllar, kuru ve taze meyveler, kuruyemişler, baklagiller yer alan aşurenin Nuh’un Gemisi’nde kalan son malzemeler ile hazırlanarak ortaya çıktığı bilinir. Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen aşure ayında, bu muhteşem lezzeti pişirmeyi planlayanların dikkate alması gereken bazı önemli noktaları sizler için bu yazımızda kaleme aldık.

Şeker İlavesi

Aşure yaparken kullanılacak olan şekerin iyi bir şekilde ayarlanması gerekir. Aksi halde aşurenin tadı ve kıvamı istendiği gibi olmayacaktır. Bir kilogram kadar aşure yapılacak ise iki su bardağı yani 500 gram şeker kullanımı yeterli olacaktır. Ancak aşure yaparken şekerin son aşamada ilave edilmesine dikkat edilmelidir. O zamana kadar aşurenin içerisinde yer alan diğer tatlı malzemeler ile birlikte aşurenin tadın kontrol edilebilir ve şeker miktarı ona göre ayarlanabilir.

Limon Kabuğu İlavesi

Aşure yaparken bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta ise limon kabuğu kullanımıdır. Aşurenin içerisine limon kabuğu eklemek için kabuğun beyaz kısmına gelmeyecek şekilde rendeleme işlemi yapabilir ya da limon kabuklarını küçük parçalar haline getirerek aşureye dahil edebilirsiniz. Limon kabuklarının aşureye ilave edilmesi için aşurenin ocaktan alınmasından kısa bir süre öncesi beklenmelidir. Bu sayede limon kabuklarının çok fazla pişmesi engellenir ve acı bir tat oluşumunun da önüne geçilir.

Buğdayın Pişirilmesi

Buğdayın yeteri kadar pişirilmesi, aşure yapımının en önemli püf noktalarından birisidir. Bunun için ilk olarak buğdayların bol su ile ovalanarak yıkanması gerekir. Ardından buğdayın üzerine sıcak su ilave edilerek kısık ateşte kaynatılmalıdır. Suyunu çeken buğdayın üzerine bir miktar daha su ilave edilmeli ve pişirilmeye devam edilmelidir. Bu işlemin daha kısa sürmesi için buğdayın bir gece önceden suda bekletilmesi de tercih edilebilir.

Nohudun Pişirilmesi

Aşure hazırlarken genel olarak haşlanmış nohut ve haşlanmış fasulye kullanımının tercih edilmesi gerekir. Bu sayede aşure daha kısa sürede hazırlanabilir. Önceden herhangi bir hazırlık yapılmamış ise nohudun otuz dakika boyunca tencerede haşlanması gerekir. Bu aşamada düdüklü tencere tercih edilecek ise nohutların haşlanması için yirmi dakika yeterli olacaktır. Lezzetli bir aşure hazırlamak için fasulye ve nohudun yanı sıra kullanılması gereken diğer malzemeler ise şu şekilde sıralanabilir;

·        Buğday

·        Pirinç

·        Portakal kabuğu

·        Limon kabuğu

·        Elma

·        Üzüm

·        Kuru fasulye

·        Nohut

·        Çiğ badem

·        Fındık

·        Kuş üzümü

·        Ceviz

·        Kuru kayısı

·        Toz şeker su

Aşurenin üzerini süslemek için kullanabileceğiniz malzemeler ise;

·        Nar

·        Toz ya da file Antep fıstığı

·        Kuru incir

·        Tarçın

·        Susam

·        Çiğ badem

·        Fındık

Aşurenin Kararması İçin Ne Yapılır?

Aşure yapılırken en çok karşılaşılan sorunlardan biri, aşurenin kararmasıdır. Bu durumun meydana gelmemesi için bazı püf noktalarının bilinmesi gerekir. İlk olarak aşure yaparken kullanılacak malzemelerin sıralamasının bilinmesi gerekir. Buğdaylar ilk olarak bol suda pişmeli. Ardından sırası ile diğer bakliyatlar, kuru meyveler, şeker ve kuruyemişler ilave edilmelidir. Buğday başta olmak üzere tüm bakliyatların bol su ile en az üç ila dört kez yıkanması gerekir. Bunun yanı sıra aşure yaparken tencerenin içerisine yarım çay kaşığı karbonat ilave etmekte yine aşurenin kararmasını engelleyecektir.

Diğer bir önemli püf nokta ise kuru meyvelerin ayrı bir yerde pişirildikten sonra aşurenin içerisine dahil edilmesidir. Bu sayede kuru meyvelerin bıraktığı siyah su da engellenmiş olacaktır.

Kaynak: Haber Merkezi