Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Milli Sporcu Bursu uygulamasının gençlerin eğitim ve spor kariyerlerini bir arada sürdürebilmesini sağladığını belirterek, “Devrim niteliğindeki Milli Sporcu Bursu sayesinde ‘okul mu, spor mu?’ sorusuna gençlerimiz ve aileleri artık gönül rahatlığıyla ‘ikisi de’ cevabını verebiliyor” dedi.

MİLLİ SPORCU BURSU İLE EĞİTİM VE SPOR ARASINDA DENGE KURULDU

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 5 yıl önce hayata geçirilen Milli Sporcu Bursu, gençlerin eğitim ile spor arasında tercih yapma zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Bugüne kadar bin 517 sporcu bu burs uygulamasından faydalandı. Bakanlık, 2019 yılında 24 vakıf üniversitesiyle başlattığı protokolü genişleterek, milli sporculara eğitim hayatlarında önemli imkanlar sundu.

Bakanlığın açıklamalarına göre, olimpik ve paralimpik branşlarda son iki yılda uluslararası başarı kazanan sporcular, Milli Sporcu Bursu ile eğitimlerine devam edebilme fırsatı buldu. Böylece, gençler sadece sporda değil, akademik alanda da başarılarını sürdürebilmektedirler.

BURS İMKANI ARTARAK YAYGINLAŞIYOR

Milli Sporcu Bursu ilk olarak vakıf üniversitelerinde uygulanmaya başlanmış, ardından özel öğretim kurumlarıyla imzalanan protokollerle kapsamı genişletilmiştir. Bugüne kadar vakıf üniversitelerinde okuyan sporcu sayısı 416’ya ulaşırken, ortaokul ve lise düzeyinde burs alan sporcu sayısı ise bin 101’e çıktı. Bu sayede, toplamda bin 517 sporcu özel öğretim kurumlarında tam burslu eğitim görme hakkı elde etti.

BAKAN BAK’TAN GENÇLERE VE AİLELERE ÇAĞRI

Bakan Osman Aşkın Bak, Milli Sporcu Bursu’nun Türk sporu için devrim niteliğinde bir uygulama olduğunu vurguladı. Sporcuların okul ve spor arasında seçim yapmak zorunda kaldıkları dönemi geride bıraktıklarını belirten Bakan Bak, “Önceden sporu seçen gençlerimiz eğitimlerinden mahrum kalıyordu. Şimdi ise gençler, sporla akademik hayatı paralel yürütme imkanı buluyor” ifadelerini kullandı.

SPOR VE EĞİTİM BİRBİRİNİ DESTEKLİYOR

Bakan Bak, sporun sadece fiziksel gelişim değil, aynı zamanda eğitim hayatında da başarıyı artıran önemli bir faktör olduğunu belirtti. “Spor yapan çocuklar derslerinde daha başarılı oluyor. Spor sayesinde kazanılan disiplin, özgüven ve dayanıklılık okul hayatına yansıyor” dedi. Bakan Bak, ailelere çocuklarını spora yönlendirmeleri çağrısında bulunarak, “Her branş için yeterli sayıda tesis ve antrenörümüz var. Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte 81 ilde yetenek taramaları yapıyoruz ve çocuklarımızı uzman antrenörlerle spora yönlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

GELECEĞE YATIRIM

Bakan Bak, 7 yıldır devam eden bu çalışmaların meyvelerinin ilerleyen yıllarda alınacağını ifade etti. Gençlerin spor kültürüne küçük yaşlardan itibaren sahip olmalarını sağlamak için yürütülen programların, Türk sporunun geleceği için büyük önem taşıdığını söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi