Askerlik borçlanması ödemeleri parça parça yapılabilir. Örneğin emeklilik için primleri ödenen vatandaşın sadece 3 aylık eksik prim süresi kalmış ise sadece 3 aylık ödeme yaparak başvuru sürecini bu şekilde planlamak mümkündür. Benzer şekilde emeklilik için 2 ayı kalan bir vatandaş da 2 aylık askerlik borçlanması yapabilir. Bu yöntem erkenden emekli olma ve emeklilik aşamasında daha yüksek bir maaş alma imkanı sağlamaktadır. Ödemeler ilgili kamu bankasının ödeme kanalı aracılığı ile ya da SGK kurumuna şahsen teslim edilerek yapılabilir.

Askerlik Borçlanması Nedir?

Askerlik borçlanması vatandaşların askerlik sürelerini borçlanarak sosyal güvenlik sistemindeki emeklilik haklarına daha erken kavuşabilmelerini sağlayan avantajlı bir uygulamadır. Bu borçlanma sayesinde vatandaşlar askerlik dönemlerini sanki çalışma süresi olarak değerlendirilmiş gibi SGK prim günlerine ekleyebilirler. Bu durum emeklilik yaşını beklenenden daha erken bir tarihe çekmeye yardımcı olmaktadır.

Askerlik Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Askerlik borçlanmaları sigortalı olarak çalışan kişiler için 360 gün yani 12 ay üzerinden hesaplanmaktadır. Askerlik borçlanma bedeli günlük brüt asgari ücretin %32'si olarak belirlenir. 2024 yılı için brüt asgari ücret 20.00250 TL olarak açıklanmıştır. Buna göre;

  • Günlük brüt kazanç (asgari ücret için): 66675 TL
  • Askerlik borçlanması hesaplama (günlük en az %32): 21336 TL

Askerlik Borçlanmasında Vergi İndirimi Var Mıdır?

Vergi Kanunu'na göre askerlik için ödenen primler vergi indirimine dahildir. İşçi ve memurlar bu prim tutarına karşılık gelen vergi indiriminden yararlanabilirler. Yani askerlik borçlanması yaparken ödenen primler gelir vergisi matrahından düşülür.

Yengeç Burcu En Çok Neye Üzülür, Duygusal Mıdır? Yengeç Burcu En Çok Neye Üzülür, Duygusal Mıdır?

Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanması süreci prim günlerinin ödemesi ile tamamlanır. Prim günlerinin ödemesi 1 ay içerisinde yapılmalıdır ve bu süre kesinlikle uzatılamaz. Ödeme süresi içinde yapılmayan ödemeler vatandaşın askerlik borçlanma başvurusunun derhal iptal edilmesine yol açar ve bu durumda borçlanma hakkı kaybedilir. Ayrıca bu borçlanma bedelinin taksitlendirilebilmesi de söz konusu değildir.

Başvuru sonrasında 1 ay içerisinde topluca ödeme yapılması kanunen ve usulen zorunludur. Süre içerisinde ödeme yapılmaması durumunda ise başvuru iptal edilir ve askerliğin yapıldığı süre prim günü olarak sayılmaz. Ancak; başvurusu iptal edilen vatandaşlar tekrar başvuru yapabilir ve feri taleplerde bulunabilirler.

Askerlik Borçlanması Ne Kadar?

Askerlik borçlanması bedeli her yıl güncellenir ve bu bedelin hesaplanması Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen en güncel verilere dayanır. Hesaplama sonuçlarına ulaşmak ve başvuru sürecini başlatmak için ikametgah adresine en yakın İl Sosyal Sigortalar Kurumu'na başvurmanız gerekmektedir. Başvuru sırasında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Belgesi ve askerliğe ilişkin bilgi ve belgeleri içeren evraklarınızı yanınızda bulundurmalısınız.

Askerlik borçlanması başvurusu için gerekli formu e-Devlet uygulaması üzerinden ya da SGK'nın fiziksel ofislerinden temin edebilirsiniz. Başvurunuzun kabul edilmesi için formda boşluk bırakılmaması ve bilgilerin doğru şekilde doldurulması önemlidir.

Askerlik Borçlanması Nasıl Sorgulanır?

Askerlik borçlanması sorgulaması yapmak için e-Devlet platformunu kullanabilirsiniz:

  1. İlk olarak PTT şubesinden cep telefonunuza gelecek olan e-Devlet şifresini almanız gerekmektedir.
  2. İlk girişte TC kimlik numaranızı kullanarak şifre değişimi yapmalısınız. Bunun için e-devlet.gov.tr adresini ziyaret ederek şifrenizi değiştirin. Bu adımdan sonra yeni şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.
  3. E-Devlet uygulamasına giriş yaptıktan sonra "E-hizmetler" bölümüne gidin. Burada en alt kısımdaki "kurumlar" seçeneğini kullanarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bölümüne geçiş yapın.
  4. Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasında ekranın sol kısmında yer alan alternatif işlemlerden "4A Askerlik Borçlanması" kısmına girin. Burada TC kimlik numarası ve şifrenizle giriş yaparak askerlik borçlanması dökümünü çıkarabilirsiniz.
Muhabir: Şenay Güner