Toplantıda, temel ekonomik veriler ve raporlar ele alınacak. Yeni asgari ücret, doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiriyor.
EKONOMİK VERİLER MASAYA YATIRILACAK
İlk toplantısını 10 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştiren komisyon, bugün yapılacak ikinci toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinden gelen ekonomik veri ve raporları değerlendirecek. İşçi ve işveren temsilcilerinin henüz rakam telaffuz etmediği süreçte, bu verilerin ardından pazarlıkların başlaması bekleniyor.
İLK TOPLANTIDA İLK KRİTİKLER YAPILDI
10 Aralık’taki ilk toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Hem işçi hem işveren taraflarını memnun edecek, istihdamın korunmasını ve artırılmasını gözeten adil bir asgari ücret belirlenmesini ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı. TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise enflasyon oranlarını dikkate almayacaklarını vurgulayarak, “İnsanların yüzünü güldürecek bir ücretin belirlenmesini bekliyoruz” dedi. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise hem işveren hem de çalışanların alım gücünü göz önünde bulunduracak bir süreci yönetmek istediklerini dile getirdi.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. Bakanlık tarafından belirlenen bir üyenin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıyor ve kararlar oy çokluğuyla alınıyor. Oyların eşit olması durumunda, başkanın bulunduğu tarafın görüşü kabul ediliyor.
MEVCUT ASGARİ ÜCRET
Halen yürürlükte olan asgari ücret, bir işçi için brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. İşverene toplam maliyeti ise 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bu tutarın 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
Asgari ücrete ilişkin yeni rakamların, tarafların görüşmeleri sonucunda aralık ayı sonunda belirlenmesi bekleniyor.
MASADAKİ ZAM ORANLARI BELLİ OLDU
Merkez Bankası, 2024 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 44, 2025 yılı tahminini ise yüzde 21 olarak güncelledi. Bu tahminler, asgari ücret zammı için belirleyici olacak olasılıkları gündeme getirdi.
MASADAKİ İLK SEÇENEK: ENFLASYON TAHMİNLERİ BAZ ALINACAK
Asgari ücret zammında, Merkez Bankası'nın güncel enflasyon tahminleri doğrultusunda bir artış yapılması seçenekler arasında. Bu çerçevede, yüzde 25 oranında bir zam yapılması halinde asgari ücretin 21 bin 250 TL’ye yükselmesi bekleniyor.
Eğer yıl sonunda öngörülen yüzde 44’lük enflasyon oranı dikkate alınarak bir artış yapılırsa, asgari ücretin 24 bin 482 TL seviyesine çıkabileceği tahmin ediliyor.
ASGARİ ÜCRET AB STANDARTLARININ GERİSİNDE
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi'nin (DİSK-AR) hazırladığı "2024 Asgari Ücret" raporuna göre, Türkiye’nin asgari ücreti Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin gerisinde kalıyor.
Rapora göre, AB’de en yüksek brüt asgari ücret, aylık 2.570 Euro ile Lüksemburg’da. Bu ülkeyi İrlanda, Hollanda ve Belçika takip ediyor.