Ankara'nın tarihi simgelerinden biri olan Ankara Kalesi'nde, surlar ve yapıların onarımına yönelik restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmaların 2025 yılının Mart ayında tamamlanması hedefleniyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde sürdürülen restorasyon hakkında bilgi veren Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Kale’nin hem sur duvarlarındaki hem de diğer yapılarındaki sorunlara bilimsel ve teknik çözümler ürettiklerini belirtti. Ödemiş, "Amaç, tarihi kent merkezinin bu önemli yapısını geleceğe aktarmak ve Ankara’nın kültür turizmindeki değerini yaşatmaktır" dedi.
SURLAR VE ANKARA KONAKLARI RESTORE EDİLİYOR
Kale surlarında uzun süredir devam eden çatlaklara yönelik ciddi bilimsel çalışmalar yapıldığını ifade eden Ödemiş, şunları söyledi:
"Batı yüzü olarak adlandırılan kısımda ciddi restorasyonlar gerçekleştirdik. Çatlakların olmadığı diğer surlarda da onarım çalışmaları yürütüyoruz. Ayrıca, Kale içinde ABB olarak restorasyonlarını tamamlamak üzere olduğumuz 77’si tescilli toplam 248 klasik Ankara konağı bulunuyor. Bu konakların restorasyonları da bitmek üzere."
Ödemiş, geçmişte yapılan hatalı uygulamaların Kale’deki sorunları artırdığını vurgulayarak, "Kale meydanında kullanılan ağır kırıcı makineler ve Bursa Evi’nin terasına dökülen beton, tahribata neden oldu. Bunun yanı sıra nemlenme ve harç dolgu malzemelerindeki erimeler de çatlakların büyümesine yol açtı" ifadelerini kullandı.
BİLİMSEL YÖNTEMLERLE GÜÇLENDİRME
Restorasyon çalışmaları kapsamında Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferit Çakır, çatlaklara yönelik güçlendirme tekniklerini uyguladıklarını belirtti. Çakır, paslanmaz çelikten üretilen ve esneyebilen malzemelerle çalışmalar yürüttüklerini kaydederek, "Bu malzemeler, depremde yüksek performans sergiliyor. Çatlakların arka tarafını bağlayan ve büyümelerini engelleyen bir sistem kullanıyoruz. Hava koşullarına rağmen üretim devam ediyor ve birkaç gün içinde ilk aşama güçlendirme çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz" dedi.
HEDEF: KALEYİ GELECEĞE AKTARMAK
Ankara Kalesi'ndeki bu kapsamlı restorasyon çalışmaları, hem tarihi yapının korunmasını hem de Ankara’nın kültür turizmindeki değerinin artırılmasını amaçlıyor. Çalışmalar, uzman ekipler tarafından titizlikle yürütülüyor.