Üç yargıçtan oluşan heyet, TikTok’un Çinli ana şirketi ByteDance’in, popüler sosyal medya uygulamasını ya satması ya da yasaklanması gerektiğine hükmetti.
MAHKEMEDEN “İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ” İDDİASINA RET
TikTok, yasaklamanın Amerikan Anayasası’nın 1. Maddesi’nde yer alan ifade özgürlüğü hakkına ve ABD’nin "açık internet" politikasına aykırı olduğunu öne sürmüştü. Ancak mahkeme bu iddiayı reddederek şu değerlendirmede bulundu:
"Hükümet, ifade özgürlüğünü yabancı bir düşman ülkeden korumak ve bu düşmanın ABD’deki insanlar hakkında veri toplama yeteneğini sınırlamak için harekete geçti. Bu nedenle başvuru reddedildi."
Karara göre, TikTok’un 19 Ocak 2025’e kadar ByteDance ile olan tüm ilişkisini sona erdirmesi gerekiyor. Aksi halde uygulama ABD’de erişime kapatılacak. Ancak satış süreci devam ettiği takdirde, Başkan Joe Biden’ın yasaklamayı 90 gün erteleme yetkisi bulunuyor.
İKİ SEÇENEK SUNULMUŞTU
ABD yönetimi, TikTok’un Amerikalı kullanıcıların bilgilerini Çin yönetiminin erişimine açık hale getirdiğini iddia ederek, geçen yıl harekete geçmişti. Mart ayında Kongre'de kabul edilen yasa tasarısı, Başkan Biden tarafından imzalanmış ve TikTok’a iki seçenek sunulmuştu: Uygulamanın ABD’li bir firmaya satılması ya da yasaklanması.
TikTok, bu yasanın ifade özgürlüğü ve açık internet politikasına aykırı olduğunu savunarak temyize başvurmuştu. Şirket ayrıca, ByteDance ile bağlarını kısa bir sürede koparmanın teknik ve pratik açıdan mümkün olmadığını dile getirmişti.
170 MİLYON KULLANICININ GELECEĞİ BELİRSİZ
170 milyon kullanıcıya sahip TikTok, bu kararla ABD’deki geleceğiyle ilgili kritik bir dönemeçte. Satış süreci ve yasaklama kararının uygulanması, hem kullanıcılar hem de teknoloji dünyası tarafından yakından takip ediliyor. Başkan Biden’ın yasaklama kararını erteleme yetkisi bulunurken, gelişmelerin TikTok’un ABD’deki varlığı üzerindeki etkileri merak konusu.