(ORDU) - Altınordu Belediyesi, en son 2013'te yapılan Edebiyat Festivali'ni 12 yıl aradan sonra "Edebiyat ve Kitap Günleri" adıyla yeniden düzenledi. 4 Mayıs'a kadar sürecek etkinliğin açılış töreninde konuşan Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe, "Altınordu Belediyesi olarak esasında ilk edebiyat buluşmamız. Burada Seyit Torun vekilim de bizimle. Onun Ordu Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde 2013’te dördüncüsü düzenlendikten sonra bir daha böyle bir etkinlik yapılmamıştı" dedi.
Altınordu Belediyesi, ara verilen bir geleneği daha Ordulularla buluşturdu. 2013 yılında 4’üncüsü düzenlendikten sonra bitirilen Edebiyat Festivali, 12 yıl aradan sonra "Edebiyat ve Kitap Günleri" adıyla yeniden düzenledi. Edebiyat ve Kitap Günleri’nde, Türk edebiyatının önde gelen isimleri imza günleri ve söyleşilerle okuyucularıyla bir araya gelecek. Yayınevlerinin de Kitap Fuarı konseptiyle etkinliğe katılacağı Edebiyat ve Kitap Günleri, 4 Mayıs’a kadar kitapseverleri ağırlayacak.
Bu yıl 5’incisi düzenlenen Edebiyat ve Kitap Günleri için Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde (OKSM) açılış töreni ve kokteyli düzenlendi.
Törene, CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe, İlçe Milli Eğitim Müdürü Onur Bekyürek, OTSO Başkanı Levent Karlıbel, CHP Ordu İl Başkanı Bülent Akpınar, CHP Altınordu İlçe Başkanı Bulut Gürsoy, belediye meclis üyeleri, yazarlar, çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı.
Törende konuşan Belediye Başkanı Ulaş Tepe, Mayıs Yedisi Bahar ve Kültür Şenliği'nden Kırsal Hasat Şenlikleri'ne, Ordu Ahmet Özdemir Klarnet Festivali’nden Yeni Yıl Pazarı’na ve geleneksel ramazan etkinliklerine kadar her biri farklı alanlarda kente değer ve kimlik katan birçok şenlik ve festivali Ordu’ya kazandırmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi.
"Anadolu'da uluslararası festivaller düzenleyen ender kentlerden biridir"
Ordu’nun festivaller kenti olduğunu belirten Başkan Tepe, "1960'larda birkaç büyük şehrin yanında, Anadolu'da uluslararası festivaller düzenleyen ender kentlerden biridir Ordu. Altınfındık Şenliği uzun yıllar uluslararası düzeyde devam etmiştir. Marangozundan memuruna, çaycısından şoförüne, esnafından hukukçusuna birkaç kuşaktan binlerce kişinin tiyatro yaptığı, müzik yaptığı bir kentin bu niteliği zaman zaman geri plana itilmişse de hiçbir zaman kaybolmamıştır" dedi.
"Şehrimizin kültür geleneğini geleceğe bağlama görevini üstleniyoruz"
Edebiyat Festivali’ni yeni konsept ile devam ettirmek istediklerini belirten Tepe, "Kentteki bütün kültür etkinliklerinin düzenlenmesinde yerel yönetimlerin, Ordu Belediyesi'nin katkısı vardır. Hatta neredeyse tümünü Ordu Belediyesi düzenlemiştir. Biz, bugün burada o belleğe sahip çıkıyoruz. Altınordu Belediyesi olarak esasında ilk edebiyat buluşmamız. Burada Seyit Torun vekilim de bizimle. Onun Ordu Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde 2013’te dördüncüsü düzenlendikten sonra bir daha böyle bir etkinlik yapılmamıştı. Biz de kaldığı yerden yeni bir konseptle devam ettirelim istedik. Bundan sonra üzerine katarak sürdüreceğiz. Önümüzdeki yıl, festivalimizi yeniden uluslararası düzeye çıkararak, bütün Karadeniz havzası ülkelerini katacağız ve Ordu'yu bir edebiyat sanat merkezi haline getireceğiz. Şehrimizin kültür geleneğini geleceğe bağlama görevini de böylece üstleniyoruz" diye konuştu.
Tepe, konuşmasının ardından Edebiyat Festivali’nin mimarları arasında yer alan Şinasi Tepe’nin adına eşi Emine Tepe’ye plaket takdim etti.
"Kültür ve sanatı olmayan ülkelerin yaşaması mümkün değildir"
Ordu Milletvekili Seyit Torun ise 2013 yılında Ordu Belediye Başkanı olduğunu, 2014 yılında yönetimin değişmesinin ardından kültür ve sanata bakış açılarının da değiştiğini söyledi.
Torun, "Kültür ve sanatı olmayan ülkelerin yaşaması mümkün değildir. Büyük Atatürk zaten bunu ‘hayat damarlarından biri kopmuştur’ diyerek de ifade etmiştir. O yıllarda bizim Ordu’da yapmak istediğimiz şuydu, eğer kentleşeceksek, yerleşik hayatın sorumluluklarını hep beraber paylaşacaksak ve bu kenti her alanda ileriye taşıyacaksak bu kültürsüz ve sanatsız asla olamaz. Düşündüğümüz festivallerin hepsi bakıldığında bu ilin, bu ülkenin yarınlarına yatırımdı. Ordu, kültür ve sanat kenti olma yolunda hızla o kaybettiği ivmeyi yakalayacağına yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Açılışta, yazar ve organizatörlerden İbrahim Dizman da bir konuşma yaptı. Açılış, Ordu Atatürk Anadolu Lisesi öğrencilerinin okuduğu roman kitaplarındaki kahramanlarını sahnelemesinin ardından sonra erdi.
Kaynak: ANKA