Almanya, Türkiye'nin arabuluculuğunda Somali ve Etiyopya arasındaki bölgesel gerilimi sona erdiren "Ankara Bildirisi"nin, bölgedeki istikrar açısından önemli bir adım olduğunu açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya platformu X üzerinden konuyla ilgili bir açıklama yaptı.
ALMANYA'DAN AÇIKLAMA
Almanya Dışişleri Bakanlığı, Somali ile Etiyopya arasında yaklaşık bir yıldır devam eden gerilimin Ankara Bildirisi ile sona erdirilmesini memnuniyetle karşıladı. Yapılan paylaşımda, "Türkiye'nin arabuluculuğuyla imzalanan Ankara Bildirisi, Afrika Boynuzu'ndaki istikrar için önemli bir adımdır. Tarafların güven ve ortaklık içinde müzakereyi sürdürmelerini teşvik ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.
ANKARA SÜRECİ
Somali’den 1991 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland ile Etiyopya arasındaki gerginlik, 1 Ocak’ta imzalanan mutabakat zaptıyla tırmanmıştı. Etiyopya’nın Somaliland’i bağımsız bir devlet olarak tanımaya hazırlanması ve Somaliland'in Etiyopya'ya denize erişim imkanı sağlaması, Somali yönetiminin tepkisine yol açarak krize neden olmuştu. Bu krizin çözülmesi için Arap Birliği, Afrika Birliği, Kenya ve Cibuti'nin girişimleri sonuçsuz kalmıştı.
Türkiye'nin arabuluculuğuyla başlatılan Ankara Süreci, tarafları bir araya getirerek gerilimi düşürmeyi başardı. Son olarak, 11 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde Ankara’da bir araya gelen liderler, kalıcı çözüm için mutabakata vardı.
ANKARA BİLDİRİSİ'NDE ANLAŞILANLAR
Ankara Bildirisi'ne göre, Somali’nin toprak bütünlüğü teyit edilirken, Etiyopya'nın denize erişim talepleri de karşılıklı fayda sağlayacak bir iş birliği sürecine dönüştürüldü. Taraflar, Türkiye'nin kolaylaştırıcılığında Şubat 2025’e kadar teknik müzakerelere başlayacak ve 4 ay içinde görüşmeleri tamamlamayı hedefliyor.
Ankara Bildirisi, Somali ve Etiyopya arasında sürdürülebilir bir barış sürecine zemin hazırlarken, Afrika Boynuzu'ndaki istikrara önemli katkılar sağlayacağı öngörülüyor.