Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmesinin Alman sağlık sektörü üzerinde ciddi etkiler yaratacağını belirtti. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan, “Suriyeliler ülkemizden ayrılırsa, sağlık sektöründeki tüm birimler ortadan kalkar. Burada işi olan ve uyum sağlamış Suriyelilere, ekonomiye katkıda bulunmaya devam edebilmeleri için kalma fırsatı verilmesi gerekir” dedi.

SURİYELİ DOKTOR VE SAĞLIK PERSONELİNİN ROLÜ

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, ülkede 6 binden fazla Suriyeli doktorun sağlık sektöründe çalıştığını ve bu kişilerin sağlık sistemine kritik katkılar sunduğunu ifade etti. Lauterbach, “Suriyeli doktorlar ve sağlık çalışanları, yalnızca doktorluk değil, hemşirelik ve hasta bakıcılık gibi eleman açığının yoğun olduğu alanlarda da hayati görevlerde yer alıyorlar” dedi.

SINIR DIŞI TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

Esad yönetiminin devrilmesinin ardından Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri için teşvik verilmesi önerisi, ülkede tartışmaları artırdı. Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), ülkelerine dönecek Suriyelilere teşvik amaçlı biner euro verilmesini önerirken, İçişleri Bakanı Faeser bu tür teşviklerin erken olduğunu belirtti.

Yeşiller Partisi’nden Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise mültecilerin sınır dışı edilmesi gibi bir kararın, Avrupa ortakları ve Birleşmiş Milletler ile istişare edilmeden alınamayacağını vurguladı.

İLTİCA BAŞVURULARI ASKIYA ALINDI

Almanya, Suriyelilerden gelen yeni iltica başvurularının değerlendirilme sürecini askıya aldığını duyurdu. 

Kaynak: HABER MERKEZİ