Almanya’da Türkiye kökenli Hatun Sürücü’nün öldürülmesinin üzerinden 20 yıl geçti. Zorla evlendirilen ve daha sonra ailesinden ayrılarak kendi yaşamını kurmaya çalışan Sürücü, "Batılı yaşam tarzı" benimsediği gerekçesiyle henüz reşit olmayan kardeşi tarafından 7 Şubat 2005’te Berlin’de sokak ortasında vurularak öldürüldü.
Sürücü cinayeti, Almanya’da "namus cinayetleri" tartışmasını başlatan olaylardan biri oldu. Bu kavram, Federal Emniyet Teşkilatı (BKA) tarafından, ataerkil aile veya toplum yapılarında erkekler tarafından kadınlara yönelik işlenen kasıtlı cinayet veya cinayet girişimleri olarak tanımlanıyor.
2024'TE 6 KİŞİ "NAMUS" CİNAYETİNE KURBAN GİTTİ
Kadın hakları örgütü Terre des Femmes, 2024 geçici verilerine göre Almanya’da dört kadın ve iki erkek olmak üzere toplam altı kişinin "namus" cinayeti kurbanı olduğunu açıkladı. 2023’te ise 19 "namus cinayeti" vakası kaydedildi. Bu vakalarda kurbanların 15’inin kadın veya kız çocuğu olduğu belirtildi.
ALMANYA'DA KADIN CİNAYETLERİ YÜKSEK SEVİYEDE
Almanya hükümetinin 2023 yılı verilerine göre, aynı yıl 938 kadın ve kız çocuğu cinayet teşebbüsüne maruz kaldı. 360 kadın ve kız çocuğu ise erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi.
Birleşmiş Milletler’in (BM) 2023 verilerine göre ise dünya genelinde 51 bin 100 kadın ve kız çocuğu, akrabaları veya erkek partnerleri tarafından öldürüldü. BM uzmanları, birçok mağdurun ölümünden önce şiddet nedeniyle yardım çağrısında bulunduğunu ve erkek partnerlere yönelik uzaklaştırma kararlarının hayati önem taşıdığını vurguladı.
UZAKLAŞTIRMA KARARLARI HER ZAMAN YETERLİ OLMUYOR
2024 Ağustos ayında Berlin’de yaşanan bir vaka, uzaklaştırma kararlarının her zaman tek başına yeterli olmadığını gösterdi. 50 yaşındaki Lübnan vatandaşı bir erkek, şiddet nedeniyle 2020’de ayrıldığı ve uzaklaştırma kararı aldıran 36 yaşındaki eski eşini takip ederek bıçaklayarak öldürdü. Kadının korunaklı bir konuta yerleşmesine rağmen bu trajedi yaşandı.
ZORLA EVLENDİRME VAKALARI ARTIYOR
Almanya’da zorla evlendirme vakalarının da artış gösterdiği belirtiliyor. Terre des Femmes örgütü danışmanları, yaz tatili öncesinde polisle birlikte okullarda "Beyaz Hafta" adlı etkinlikler düzenleyerek kız çocuklarına iletişim imkânı sunuyor. Bu etkinliklerin, mağdurlar için yardım isteyebilecekleri nadir fırsatlar olduğu ifade ediliyor.
2022 yılında Terre des Femmes’in yaptığı anonim çevrim içi ankete göre, Alman okullarında gerçekleşen veya tehdit düzeyinde kalan erken ve zorla evlendirme vakaları bin 850 olarak kaydedildi.
2023'TE 80 ZORLA EVLENDİRME VAKASI
Emniyet verilerine göre, 2023 yılında Almanya’da 80 zorla evlendirme vakası kayıtlara geçti. Bu rakam, 2013’ten bu yana kaydedilen en yüksek seviye oldu. Uzmanlar, vakaların artışının bilinçlendirme çalışmalarına bağlı olarak daha fazla olayın kayıtlara geçmesiyle ilgili olabileceğini belirtiyor.
Zorla evlendirme, Almanya’da 2011 yılından bu yana suç olarak kabul ediliyor ve bu konuda ülke genelinde bilinçlendirme projeleri yürütülüyor.