CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yoğun başvuru beklentisine rağmen sadece 15 bin gurbetçinin başvurduğunu, Almanya’da yaşayan yaklaşık 600 bin Türk’ten 585 bininin Türk vatandaşlığını istemediğini belirtti.
ÇİFTE VATANDAŞLIK YASASINA İLGİ NEDEN DÜŞÜK?
Almanya’da çifte vatandaşlık yasası 27 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girdi. Ancak bu haktan yararlanan Türklerin sayısının beklenenin çok altında kalması dikkat çekti. Sosyal medya paylaşımları ve Türkiye’de tutuklanma endişesi, Almanya’daki gurbetçilerin çifte vatandaşlığa mesafeli durmasına neden oldu.
“BU VAHİM BİR DURUMDUR”
TBMM kürsüsünde konuyu gündeme taşıyan Utku Çakırözer, şunları söyledi:
"Almanya’da çifte vatandaşlık kanunu çıktı. Türkiye kökenli ama Alman vatandaşlığını seçen 600 bin kardeşimizin koşmasını bekliyorduk değil mi? Ama sonuç bir başka büyük fiyasko. 6 ayda sadece 15 bin başvuru var. 600 nerede 15 bin nerede... Kendi evlatlarımız, onur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına, pasaportumuza kavuşmak istemiyor. Bu çok vahimdir, geçiştirilebilecek bir durum değildir.”
SOSYAL MEDYA VE TUTUKLANMA KORKUSU
Sözcü’nün aktardığına göre, Türkiye’de sosyal medya paylaşımlarından dolayı tutuklanma korkusu, çifte vatandaşlık almak isteyenleri endişelendiriyor. Ayrıca, kişi Türk vatandaşı ise yaşadığı ülkede diplomatik koruma sağlanamıyor. Türkiye’de suç işlenmesi durumunda ise “Vatandaş iade edilmez” kuralı devreye giriyor ve kişi yaşadığı ülkeye iade edilmiyor.
MAVİ KART AVANTAJI ÇİFTE VATANDAŞLIĞA ENGEL OLUYOR
Türk vatandaşlığından izinle çıkanlara verilen Mavi Kart, hakların korunmasını sağlıyor. Mavi Kart sahibi bir kişi, Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklardan yararlanabiliyor ancak Türk vatandaşlığına özgü yükümlülükleri taşımıyor. Bu durum, Mavi Kartlıları daha avantajlı bir konuma getiriyor.
ASKERLİK YÜKÜMLÜLÜĞÜ CAYDIRICI OLUYOR
Alman vatandaşı olmuş bir Türk erkeği, yeniden Türk vatandaşlığına geçerse askerlik yükümlüsü oluyor. Bu durumda ya 5000 Euro dövizle askerlik ücretini ödemek ya da Türkiye’de fiili askerlik yapmak zorunda kalıyor. Bu yükümlülük de çifte vatandaşlığa olan ilgiyi azaltan önemli etkenlerden biri olarak gösteriliyor.