Gazeteci Alican Uludağ, Türkiye'nin siyasi gündeminde yer alan yeni anayasa sürecini değerlendirdi. Uludağ, bu sürecin başından itibaren DEM Parti'nin önemli bir rol oynadığını belirterek, sürecin özetiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

YENİ ANAYASA İÇİN YETERLİ MİLLETVEKİLİ DESTEĞİ SAĞLANABİLİR

Yeni Anayasa'nın referanduma gitmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) en az 360 milletvekilinin oyuna ihtiyaç duyuluyor. AKP (268), MHP (47) ve DEM Parti'nin (57) toplamı 372 vekil yaparken, ayrıca AKP listesinden seçilip partilerine dönen Hüdapar (4), YRP (4), DSP (1) vekillerinin yanı sıra DEM Parti'den DBP ve EMEP'e geçen ikişer vekil de bulunuyor. Bu hesaplamalarla birlikte toplamda 385 vekil ediyor. Uludağ, DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi'nin de destek verebileceğini ifade ederek, Anayasa değişikliğine yönelik yeterli sayıda milletvekili desteği sağlanabileceğini vurguladı.

TBMM'NİN ERKEN SEÇİM KARARI ALMASI GEREKİYOR

Uludağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesi için TBMM’nin erken seçim kararı alması gerektiğini belirtti. Bu karar için de yine en az 360 milletvekilinin desteği şart. Öcalan'ın çağrısıyla başlayacak yeni süreçte, DEM Parti'nin Erdoğan'a yeniden adaylık yolunu açıp açmayacağı ve bu süreçte Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılıp bırakılmayacağı sorusu da gündemde.

YENİ ANAYASA VE ERKEN SEÇİM AYNI GÜN YAPILABİLİR

AKP ve MHP’nin, hem Erdoğan’a yeniden adaylık yolunu açmak hem de yeni Anayasa'yı hazırlamak için güç birliği yapacağını belirten Uludağ, bu sürecin tek bir sandıkta, milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yanı sıra yeni Anayasa referandumunun da yapılabileceğini öngördü.

Kaynak: Haber Merkezi