Haber: Kemal Onur ATALAY 

(AKSARAY) - Aksaray Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde zirai donun üreticilere verdiği zararla ilgili yapılan toplantıda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Nejdet Demir, “Devlet de bir noktada diyecek ki hangi birinize, neye bakayım? Bunun depremi var, yangını var, seli var" diyerek TARSİM’e dikkat çekti. Aksaray Ticaret Borsa Başkanı Hamit Özkök ise "TARSİM dolandırıcılık yapıyor. TARSİM, resmen bu milleti bugüne kadar soydu" derken; TARSİM yetkilisi Murat Hacıoğlu, don teminatının 1 Mayıs'tan itibaren devreye gireceğini söyledi.

Aksaray’da yaşanan soğuk hava dalgası ve zirai don felaketi ile birlikte çok sayıda üretici ciddi zararla karşı karşıya kaldı. Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri sahada çiftçilerin zararlarını tespit ederek raporlar hazırlarken, Aksaray Ziraat Odası ev sahipliğinde toplantı gerçekleştirildi. Tarım Platformu STK başkanları ile TARSİM kıdemli uzmanı Murat Hacıoğlu arasında gergin anlar yaşandı. 

"Bugün çiftçimizin yanında olmayacaksanız ne zaman olacaksınız?"

Don felaketinden etkilenen çiftçilerin zararlarının TARSİM tarafından karşılanamayacağını öğrenen STK başkanları, TARSİM yetkilisi Hacıoğlu’na, "Bugün çiftçinin yanında olmayacaksanız ne zaman olacaksınız? Çiftçimize TARSİM'i dayatıyorsunuz Ziraat Bankası'ndan kredi alan çiftçilerimizin anında poliçe parasını alıyorsunuz, söz konusu felaketlerde ödemeye geldiği zaman zorluk çıkartıyorsunuz. TARSİM çiftçimizi soyuyor mu" sözlerinin ardından toplantıda tansiyon yükseldi.

Toplantıda Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürü Nejdet Demir de açıklamalarda bulunarak, "Küresel iklim değişikliğine bizlerin artık alışması lazım" ifadelerini kullandı. Yaşanan don felaketinde her şeyin devletten beklenmemesi gerektiğini dile getiren Tarım İl Müdürü Demir, "Devlet de bir noktada diyecek ki hangi birinize, neye bakayım? Bunun depremi var, yangını var, seli var. TARSİM’i direkt suçlamak yerine ben şunu söylüyorum; TARSİM’i çiftçilerimiz yaptırırken ne yaptırdığı poliçede ne olduğunu tam biliyor ne de yapan ne olduğunu biliyor. Burada mesele poliçe kestirmek değil" dedi.

"TARSİM dolandırıcılık yapıyor, bugüne kadar milleti soydu"

Aksaray Ticaret Borsa Başkanı Hamit Özkök ise bu sözlere tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

"TARSİM’i iyi savunuyorsunuz. Burada TARSİM'in savunuculuğunu mu yapıyorsunuz? Buradaki tek sorun TARSİM'dir, bize TARSİM'i savunma. TARSİM parasını devletten ve milletten alan bir kuruluş ve insanlarımızı burada yanıltıyor, kim ne yaptığını bilmiyor. Anlatsınlar, desinler ki çiftçimize, 'kardeşim senin paranın karşılığı şudur, bu para karşılığında kuraklıktan faydalandıracağız, yangından faydalandıracağız, doludan faydalandıracağız, selden faydalandıracağız' demeleri lazım. TARSİM’in yetkilisi bunu tane tane anlatacak, açık konuşayım burada TARSİM dolandırıcılık yapıyor. TARSİM, resmen bu milleti bugüne kadar soydu, devlet ne yapsın? Devlet desteği veriyor yüzde 50’sini ödüyor."

Bu sözlerin üzerine İl Genel Meclis Başkanı Latif Ağır da bir avukat olarak konuşmak istediğini söylemesi üzerine  Başkan Özkök, "Burada söz konusu Aksaray'ın çiftçisi, avukat olarak hiç girme kardeşim. Burada avukatlık bir durum yok" dedi. 

"Üretici poliçe yaptırıyor ama bilmiyor"

TARSİM yetkilisi Murat Hacıoğlu ise şu ifadelere yer verdi:

"Maalesef önümüzde şöyle bir durum var; üretici poliçe yaptırıyor ama bilmiyor. 70 kilogram ürün alan bir çiftçimiz 10 kilogramlık sigorta yaptırmış. Bugün bir dolu vursa bu çiftçimiz 10 kilogramlık yaptırdığı poliçe üzerinden hasarını karşılayacak. Bazı konuları maalesef bilmiyoruz ve araştırmıyoruz. Bu demek değildir ki mevzuatı hukukçular daha iyi bilecektir, mevzuatla beraber belirlenmiş maddelerin dahilinde TARSİM işlem yapabilir. Bitkisel ürün poliçelerinde tarım ürünleri don kapsamında değil kurulduğunda dolu paket olarak başladı ama içeriğinde dolu, yangın, hortum, sel, deprem, yaban domuzu gibi olaylara karşı teminatlar dahilindedir. Bitkisel ürün sigortası parsel bazlıdır ve maalesef don bunun içerisinde değil. Bunun içerisinde bir de TARSİM’in kır bazlı kuraklık sigortası var. Bu sene kır bazlı sigorta kapsamında kuraklığın verime etkisi, sıcak hava dalgaları, sıcak rüzgarlar ve bunların verimi etkilemesi, bunlar teminat altında."

"TARSİM’i araç kaskosu olarak düşünün"

Yöreye göre değişkenlik gösteren aşırı yağışlar karşısında verimin azalması ile ilgili de geniş kapsamlı bir sigorta olduğunu belirten Hacıoğlu, "Bunlar parsel bazlı değil. TARSİM olarak ilçe bazlı, köy bazlı sigortalarımız da bulunmakta. Örneğin Baymış köyündeki ürünler arpa, buğday, tahıl, nohut, mercimek ve bu sene kuru tarım arazisinde ekilmek şartı ile bu ürünler şiddetli verimi düşürme kapsamında değerlendirilecek" dedi.

TARSİM’in geniş yelpazeli bir sigorta kapsamı da olduğunu belirten Hacıoğlu, "Bunu bir araç kaskosu olarak düşünün. TARSİM’de istediğiniz gibi ister dolu paket sigorta yaptırırsınız ister köy bazlı, ister kuraklık sigortası yaptırmak istiyoruz dersiniz. İsterseniz de ikisini de bir anda yaptırabilirsiniz" dedi.

"Aksaray’da TARSİM yaptıran çiftçilerin oranı yüzde 25"

Aksaray'da çiftçilerin yüzde 25'inin TARSİM sigortasından faydalandığını söyleyen Hacıoğlu, "Şeker pancarı, çerezlik kabak, kavun, karpuz, domates, biber, patlıcan ve bu sene patates bu ürünler 2 yıldır don teminatı kısmen verildi. Aksaraylı çiftçi örneğin şeker pancarı için dolu paket yaptırdı, ilaveten de dedi ki don teminatı da almak istiyorum. Şu an için Aksaray ile beraber 1 Mayıs'tan itibaren bu paket devreye giriyor. Dolayısıyla çiftçilerimizin ürünlerini erken tarihlerde ekmesi bu paketten yararlanmamasına neden oluyor" açıklamasını yaptı. 

"Çiftçi erken ekse mağdur, geç ekse mağdur"

Çiftçinin ürünlerini erken ekmesinden dolayı TARSİM sigortası kapsamına alınmamasıyla ilgili konuşan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk de "Çiftçi erken ekse mağdur geç ekse mağdur. TARSİM’in madem öyle kuraklıkla ilgili de poliçeye madde koyup çiftçiye destek olması gerekir" dedi.

TARSİM yetkilisi ise, "Tarım Platformu’nun STK başkanlarının önerileri bizim için çok kıymetli. Hatta bu önerilerin çoğu absürt bile olsa önerilerinizi ve fikirlerinizi toplu olarak ya da münferit olarak iletişim sayfasından bizlere ulaştırabilirsiniz. Bu fikirler yönetim kurulunda değerlendirilir ve zaman içerisinde uygulanabilir" diye konuştu.

 

 

 

Kaynak: ANKA