AK Parti Meclis Grup Başkanı Abdullah Güler, KRT TV’de Sinan Onuş’un programına konuk olarak gündeme dair açıklamalarda bulundu. Eski milletvekili Ufuk Uras’ın anayasa değişikliği ve af konusundaki açıklamalarına yanıt veren Güler, muhalefetin “etki ajanlığı” kanun teklifi konusundaki eleştirilerine de değindi.

"ETKİ AJANLIĞI" KANUN TEKLİFİ TARTIŞMASI

Güler, Türk Ceza Kanunu’nun devlet sırlarına karşı işlenen suçları düzenleyen 7. bölümündeki maddelere dayandırılan “etki ajanlığı” kanun teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu. Muhalefetten bu konuda herhangi bir öneri gelmediğini belirten Güler, “Muhalefete dedik ki, Türk Ceza Kanunu'nun 7. bölümünde 326. madde ile başlayan 'Devletin sırlarına karşı suçlar ve casusluklar' başlıklı bir düzenleme öneriyoruz. Eksik gördüğünüz nedir? Öneriniz ya da eklemek istediğiniz bir husus var mı? Ancak hiçbir öneri sunmadılar” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Bu kanunla gazeteci ajan, öğretmen ajan, akademisyen ajan, muhalefet ajan olacak” şeklindeki eleştirilerini de değerlendiren Güler, “Kanun teklifimiz ellerinde mevcut. Bu metin çıktıktan sonra böyle bir durum nasıl ortaya çıkacaktı, izah edin dedik. Ancak maalesef muhalefetin ne bir önerisi ne de bir eleştirisi oldu” ifadelerini kullandı.

"GENEL AF VE ANAYASADA ANADİL GÜNDEMİMİZDE YOK"

Eski milletvekili Ufuk Uras’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesi sonrası dile getirdiği anayasa değişikliği ve kısmi af beklentisi iddialarına da yanıt veren Güler, bu konuların gündemlerinde olmadığını ifade etti. Güler, “Nasıl bir değerlendirme yaparak bu sonuçlara ulaştığını bilmiyorum ancak bizim gündemimizde ne genel af ne de kısmi af bulunuyor. Bizim önceliğimiz daha adil, daha etkin ve caydırıcı cezaların uygulanmasıyla toplum huzurunun sağlanması. Af, istenilen sonuçları vermiyor” dedi.

Anayasa değişikliği kapsamında ana dil tartışmalarına ilişkin de konuşan Güler, bu konuda bir çalışma olmadığını belirterek, “Yeni anayasa, toplumun her kesiminin kendi önerisini ve beklentisini ifade edebileceği bir çalışma ortamında hazırlanmalı. Amacımız sivil, demokratik ve günümüz şartlarına uygun bir anayasa yapmak” dedi.

"YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI TOPLUMSAL KATILIM ODAKLI"

Güler, yeni anayasa çalışmalarının, toplumun farklı kesimlerinin katkı sunabileceği bir çerçevede yapılacağını ifade etti. Yeni anayasanın sivil, demokratik ve güncel ihtiyaçlara uygun olması gerektiğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ