Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, medya kuruluşlarının sağlık muhabirleriyle Bakanlıkta bir araya gelerek sağlık gündemine dair açıklamalarda bulundu. Aile hekimlerinin rapor verme yetkisine ilişkin konuşan Memişoğlu, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuda bizimle görüş alışverişinde bulundu ve biz de uygunluk verdik. İsteğe bağlı raporlar, genellikle ikinci ve üçüncü basamakta ücretli olarak sağlanıyor. Aile hekimlerinin de bu raporları daha uygun fiyatlarla verebilmesini istedik. Ancak bu raporlar tamamen ücretsiz olmayacak; alınan ücretler, aile sağlığı merkezlerinin fiziki koşullarının iyileştirilmesine harcanacak. Yeni bir ücret uygulaması gibi algılanmasın, çünkü bu raporlar zaten ikinci ve üçüncü basamakta ücretli. Aile hekimleri tarafından verildiğinde, daha düşük bir ücretle sağlanması amaçlanıyor” dedi.

"ETKİN TEDAVİ SAĞLAYACAK BİR ORGANİZASYON KURMAYI AMAÇLIYORUZ"

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, aile hekimliğiyle ilgili yeni düzenlemelere dair açıklamalarda bulundu. Aile hekimliğinin birinci basamak ile ikinci basamak arasında entegrasyonu sağlama hedefi taşıdığını belirten Memişoğlu, “Aile hekimliğinde tedavi edilebilecek bir hastalığın, ikinci ve üçüncü basamağa gitmeden çözümlenmesini istiyoruz. Doğru zamanda, doğru yerde etkin tedavi sağlayacak bir organizasyon kurmayı amaçlıyoruz. Hastaların, tedavileri aile hekimliğinde yapılabiliyorsa, acil servise ya da üst basamaklara gitmelerine gerek kalmasın” ifadelerini kullandı.

"AİLE HEKİMLERİNE, KENDİ HASTALARI ADINA RANDEVU ALABİLME YETKİSİ VERİYORUZ"

Aile hekimlerine hastaları için randevu alma yetkisi tanıdıklarını söyleyen Memişoğlu, “Aile hekimlerine, kendi hastaları adına randevu alabilme yetkisi veriyoruz. Tüm hastanelerde, MHRS kontenjanının %10’u bir gün öncesi mesai bitimine kadar aile hekimlerine ayrılacak. Bu sayede, aile hekimlerinin hastaları için randevu alarak süreci kolaylaştırmalarını sağlıyoruz. Ayrıca, önümüzdeki yıl ikinci ve üçüncü basamakla birinci basamak arasındaki iletişimi güçlendirecek bir sistemi devreye sokacağız. Basamaklar arasındaki entegrasyon ve karşılıklı haberleşme, sağlık hizmetlerinin etkinliği açısından kritik öneme sahip” dedi.

Kaynak: iha