Dernek, aşının yüksek fiyatı nedeniyle ailelerin zorlandığını belirterek, aşının devlet güvencesine alınmasını talep etti. İSTAHED Yönetim Kurulu'nun yazılı açıklamasında, şu anda Türkiye’de “özel aşı” kapsamında uygulanan meningokok aşılarının, yaşamsal önem taşıdığı için ulusal aşı programına dahil edilmesi gerektiği ifade edildi.

HIZLI SEYREDEN VE ÖLÜMCÜL BİR HASTALIK

Açıklamada, meningokok enfeksiyonunun hızlı ilerleyen, ölüm oranı yüksek ve kalıcı hasarlar bırakabilen bir hastalık olduğu hatırlatıldı. "Erken müdahale ve tedaviye rağmen vakaların %8-15’i ölümle sonuçlanıyor. Tedavi edilmediğinde bu oran %50’ye kadar yükseliyor" denilen açıklamada, sağ kalan bireylerde işitme kaybı, uzuv kaybı ve nörolojik sorunlar gibi ciddi kalıcı sonuçların oluşabileceği vurgulandı.

YÜKSEK MALİYET AİLELERİ ZORLUYOR

Türkiye’de iki farklı meningokok aşısı kullanıldığını belirten İSTAHED, bu aşıların içerikleri ve doz sayıları nedeniyle ailelere ciddi maddi yük getirdiğini bildirdi. Açıklamada, “En az iki farklı gruptan toplamda 5 doz aşı yapılması gerekiyor. Bu yüksek maliyet, çocuklarını korumak isteyen aileler için ekonomik bir zorluk oluşturuyor” ifadeleri yer aldı.

HEPATİT B AŞISINDA YENİ DÜZENLEME

İSTAHED, ayrıca 1 Mayıs 2025 itibarıyla başlayacak olan yeni Hepatit B aşı uygulaması hakkında da bilgi verdi. Buna göre, bebeklere 2., 4. ve 6. aylarda Hexaxim aşısı uygulanacak. Böylece difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci, Hib ve Hepatit B’ye karşı koruma tek bir aşı ile sağlanacak.

Hexaxim aşısının Dünya Sağlık Örgütü onaylı ve güvenli olduğu belirtilirken, fazladan alınan Hepatit B antijeninin de bilimsel olarak herhangi bir sağlık riski taşımadığı vurgulandı.

Kaynak: Sözcü