Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP'nin 2023 yılındaki kurultayına yönelik iddialar hakkında başlatılan soruşturmayla ilgili değerlendirmelerde bulundu. NTV'de katıldığı programda konuşan Tunç, "İddialar Siyasi Partiler Kanunu'na göre suç. Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının ardından gündeme geldi ve kamuoyunda yaygın şekilde tartışılmaya başlandı. İddiaların sosyal medyada da gündeme gelmesi üzerine başsavcılığın bu konuyu değerlendirmesi gerekiyor" dedi.

"SORUŞTURMANIN SOMUT DELİLLERE DAYANMASI GEREK"

Tunç, soruşturmanın somut delillere dayanması gerektiğini vurgulayarak, "Eğer soruşturma aşamasında somut deliller elde edilirse süreç devam eder ve yargı gerekli kararı verir. Sayın Kılıçdaroğlu ve Hamzaçebi'nin açıklamaları sonrasında ifadelerine başvurulması için tebligat gönderildi. Avukatları, söyleyecekleri olmadığını belirtti. İfade verip vermeyeceklerine başsavcılık karar verecek. Beyanda bulunmak isteyenler de var. Tüm deliller toplanacak" ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU HAKKINDAKİ SORUŞTURMALARA DEĞİNDİ

Bakan Tunç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında devam eden soruşturmalar hakkında da konuştu. "Siyasi dava ötesinde yargıya yönelik yakışıksız sözler var. Sayın Özel, yargıyı tehdit eden açıklamalarda bulunuyor. ‘Yargı sopası, yargı tacizi’ gibi ifadeler doğru değil. Gerçekte yargıya yönelik bir baskı var. Bağımsız ve tarafsız yargı, gerekli kararı verecektir. İBB Başkanı hakkında devam eden birkaç soruşturma ve dava bulunuyor" dedi.

İmamoğlu hakkında kullanılan bazı ifadeleri eleştiren Tunç, "Seyyar giyotin gibi ifadeler kullanıldığında yargının sessiz kalmasını bekleyemezsiniz" şeklinde konuştu.

KARTALKAYA FACİASINDA SORUŞTURMA SÜRECİ HIZLA İLERLİYOR

Bakan Tunç, Kartalkaya'da meydana gelen yangın faciasıyla ilgili yürütülen soruşturmalara ilişkin sürecin hızla ilerlediğini belirtti. "Yangınla ilgili soruşturmalar derhal başlatıldı. Sorumluluğu olan herkes, hangi makamda olursa olsun titizlikle araştırılacak. 78 vatandaşımız hayatını kaybetti, bebekler hayatını kaybetti, büyük bir acı yaşandı. Bu ortamda sorumluların yargı tarafından soruşturulmaması söz konusu olamaz" dedi.

Tunç, şu an 22 kişinin tutuklu olduğunu belirterek, "Sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Ucu kime dokunursa dokunsun, gereken yapılacaktır. Ancak bazı siyasilerin ‘Bunlar kusurludur, bunlar kusursuzdur’ şeklinde açıklamalar yapması doğru değil. Belediyeler, il özel idaresi ve ilgili bakanlıklar dahil olmak üzere tüm sorumluluklar değerlendirilecektir" ifadelerini kullandı.

"EYLEM TOK DAVASINDA İADE YARGILAMA SÜRECİ BAŞLADI"

ABD mahkemesinin Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur hakkındaki iade kararına ilişkin de konuşan Tunç, sürecin en başından beri yakından takip edildiğini vurguladı. "Yurt dışına çıktıkları tespit edildiğinde ilk olarak Mısır’a gittikleri belirlendi. Oradan ABD’ye geçtikleri anlaşıldıktan sonra hemen iade talebimizi ilettik ve ABD makamları tarafından gözaltına alındılar. Ardından iade yargılama süreci başladı" dedi.

Tunç, "Dün akşam itibarıyla ABD mahkemesi iade kararı verdi. Ancak bu karar, temyize açık bir karar. Sanıklar itiraz edebilirler. Karar kesinleştiğinde, ABD Dışişleri Bakanlığı’na gönderilecek ve süreç tamamlandığında iadeleri gerçekleştirilecek. Olay yerinden kaçmaları toplum vicdanında büyük tepki yarattı. Adli soruşturma hızlı bir şekilde yürütüldü. ABD’deki iade süreci ise biraz uzun sürdü ancak sonuçlandı" ifadelerini kullandı.

Bakan Tunç, gündemdeki bu önemli gelişmelere dair yargı sürecinin dikkatle takip edildiğini belirterek, adaletin sağlanması için gerekli tüm adımların atılacağını vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ