Gürcistan Büyükelçisi Pawel Herczynski,

"Maalesef Gürcistan'ın AB'ye katılım süreci şimdilik durdurulmuştur"

 ifadelerini kullandı. Bu kararın, AB Liderler Zirvesi'ne katılan liderler tarafından bu karara varıldığını söyleyen Herczynski, alınan bu kararla AB'nin Gürcistan için 30 milyon avroluk mali desteğinin de askıya alındığını ifade etti.

Büyükelçi Herczynski,

"Durumun daha da kötüleşmesi halinde başka tedbirler de düşünülüyor. AB-Gürcistan ilişkilerinin tüm zamanların en yüksek seviyesinde olabilecekken bu kadar düşük bir noktada olduğunu görmek üzücü"

ifadelerine yer verdi.

Fatıma Muhacerani: “İsrail’in saldırıları nefret ve öfkeye neden oluyor” Fatıma Muhacerani: “İsrail’in saldırıları nefret ve öfkeye neden oluyor”

"YABANCI ETKİNİN ŞEFFAFLIĞI" YASASI

Gürcistan’da gösterilere neden olan "Yabancı etkinin şeffaflığı" yasa tasarısı İktidardaki Gürcü Hayali Partisi tarafından parlamentoya sunulmuştu. 14 Mayıs'ta yapılan oylamada kabul edilmesinin ardından, yasa tasarısına 18 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili tarafından veto gelmişti. Daha sonra 4 oya karşın 81 oyla Başkan Zurabişvili’nin vetosu aşılmış, yasa yürürlüğe girmişti.

Gürcistan'daki kuruluşlar için yapılan yeni yasal düzenleme, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alanların "yabancı çıkarları gözeten organizasyonlar" olarak kaydolmalarını zorunlu kılıyor. Aksi takdirde, para cezalarıyla karşılaşma riski bulunuyor.

ARALIK 2023’DE ADAY ÜLKE STATÜSÜ ALMIŞTI

Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle, AB-Gürcistan ilişkileri bozulmuş, yetkililer tarafından yasanın geri çekilmesi gerektiği söylenmişti.

AB-Gürcistan arasındaki ilişkileri de bu yasasının yürürlüğe girmesiyle gerilmiş, AB yetkilileri yasanın geri çekilmesi için birçok kez çağrı yapmıştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, "ülkenin AB üyeliğinin risk altında olduğu" ifade etmişti.

Gürcistan AB üyeliğine Mart 2022’de başvurmuş, Aralık 2023’de de aday ülke statüsü almıştı.

Editör: Fatma Nur Vural