Arkadaşı telefonunu alıp kaçtı! Arkadaşı telefonunu alıp kaçtı!

Çalışmada yer alan uzmanlar, uzun zamandır hava kirliliği ile beynin hareketi kontrol eden bölümünde sinir hücrelerinin bozulduğu ve konuşma bozukluğu, titreme, sertliğe neden olan tedavisi olmayan dejeneratif hastalık arasındaki bağı incelemeye aldıklarını belirtti.

GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER ETKİLİ

Araştırma ekibinde yer alan bilim insanları Parkinson'un genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle oluştuğuna söylüyor.

HAVA KİRLİLİĞİ AZALTILIRSA PARKİNSON RİSKİ DE AZALIYOR

Amerika’da yayınlanan bir dergide yer alan yeni çalışmalarda, denek olarak kullanılan bir kişinin zaman içinde maruz kaldığı hava kirliliğinin etkili olduğu ve bu riski azalttığımız zaman Parkinson hastalığının da azaltabileceği iddia ediliyor.

Çalışmaya 350'si Parkinson hastası olmak üzere toplamda 5.200 kişi katılmış ve 1998 yılından 2019 yılına kadar kadar kirliliğe maruz kalma seviyeleri gözlemlenmiş.

METROPOL BÖLGELERDE RİSK FAZLA

Büyük şehirlerin en yüksek hava kirliliğine sahip mahallelerinde yaşayan kişilerin Parkinson'a yakalanma riski, hava kirliliğinin daha az olduğu yerlerde yaşayan insanlara oranla yüzde 23 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar, hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerden taşınmanın Parkinson hastalığının belirtilerine yakalanma riskini azaltabileceği, inancını taşıyor.

Muhabir: Elif Aybike Demir