İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılında 95 bin sahipsiz kedi ve köpek kısırlaştırdı. Polikliniklerin yanı sıra mobil araçlarla kentin dört bir yanında yerinde kısırlaştırma da yapan ekipler, ilçe belediyelerinin kısırlaştırma çalışmalarına da destek verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2023 yılında 95 bin sahipsiz kedi ve köpek kısırlaştırıldı. Işıkkent Köpek Bakımevi, Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü, Seyrek Hayvan Hastanesi ve Hayvan Rehabilitasyon Merkezi, Kültürpark Küçük Hayvan Polikliniği ile Seferihisar İsmet Sungur Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yanı sıra belediyelerin rehabilitasyon merkezleri ile birlikte kısırlaştırma çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesinin 2 mobil aracı da sokak sokak gezerek, sahipsiz hayvanları kısırlaştırıyor. Gönüllülerin de desteği ile yerinde kısırlaştırma hizmeti sunan ekipler, hızlı ve etkili çözümler üretiyor. Büyükşehir Belediyesi veteriner hekimleri, Kemalpaşa, Dikili, Ödemiş, Torbalı, Tire, Karabağlar belediyelerinin bakımevlerine giderek faaliyetlere destek veriyor. 

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilke imza atarak Veteriner İşleri Halk Sağlığı Daire Başkanlığını kurdu. Mayıs ayında çalışmalarına başlayan daire başkanlığı, kentte yoğun bir kısırlaştırma ve sahiplendirme kampanyası, hayvan bakımevlerinin iyileştirilmesi, sahipsiz hayvanların rehabilitasyonu için ilçe belediyeleriyle koordinasyona geçti.

EYLEM PLANI HAZIRLANIYOR

Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik bütüncül bir çalışma başlattı. Temel değeri 'yaşam hakkı' olan ve 'tek sağlık' anlayışını benimseyen 'Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı'nın çalışmalarına başlandı. Belediyelerin veteriner hekimleri, kentteki sivil toplum kuruluşları ile paydaş toplantıları yapıldı. Hazırlanacak 5 yıllık eylem planı kapsamında “Nasıl bir sorunla karşı karşıyayız”, “İzmir’de sokaklarda, sahipsiz veya sahipli ne kadar köpek bulunuyor” gibi sorulara yanıt aranacak. Plan çerçevesinde, sahipsiz hayvan sayımı ile sokak hayvanlarına yönelik tutum için saha çalışmasını içeren durum tespiti, personel ve altyapı iyileştirmeleri, çeşitli farkındalık eğitimleri ve etkinlikler düzenlenecek. Yasa ile belirlenmiş yakalama, kısırlaştırma, yerinde bakım, rehabilitasyon süreçlerinin ardından sahiplendirme için program ve kampanyalar yürütülecek. 

Kaynak: anka